Ocet bazyliowy

marghe

Member
Lis 1, 2004
28,999
1
0
jeszcze nie robiłam

3/4 białego octu winnego
2 pęczki bazylii
2 łyżki cukru
1/2 łyżeczki białego pieprzu
3 ząbki czosnku
listek laurowy
Bazylię opłukać.. oderwać listki. Łodyżki włożyć do garnka z octem, cukrem, pieprzem i listkiem. Zagotować
Czosnek obrać , pokroić w cienki plasterki, włożyć do szerokiej misy, Dołożyć listki bazylii polać wrzącą mieszanką octową, Misę przykryć, zostawić na min. 2 h. Przelać przez drobne sito do butelki
 

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
Hm... czy ktos robił ten ocet?
 

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
12
38
Raczej 3/4 litra - 2 łyżki cukru, 2 pęczki bazylii - na 3/4 szlanki octu to chyba raczej odpada
icon_biggrin.gif

Ale przepis bardzo ciekawy... lubię octy
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

eremiw

Member
Wrz 1, 2007
259
0
16
Zrobione ! Ale tylko z 1/4 litra octu , bo wydaje mi się , że bazylii powinnam mieć więcej , jakoś mi to malo pachnie ,a może tak ma być, może nabierze zapachu ? Bo smaku- nie próbowałam , nie lubię octu solo:))