Ocet malinowy

marghe

Member
Lis 1, 2004
28,999
0
0
pól kilo malin zalać literem octu winnego (byle nie w metalowym naczyniu)
Wymieszać drewnianą łyżką, lekko ugnieść (owoce powinny pozostać w całosci). Naczynie przykryć sciereczką i odstawić na minimum 2 dni w chłodne miejsce.
Po 2 dniach zagotować, przefiltrować, przelac do wysterylizowanych butelek, zamknąc. Przechowywac w ciemnym miejscu.
Powinien postać minimum 2 miesiace a maksimum 6
icon_smile.gif
 

marghe

Member
Lis 1, 2004
28,999
0
0
Ocet malinowy 2
1/2 l malin
1/2 l białego octu winnego
Maliny wsypać do słoika twist, zalać octem, zakręcić słoik, zostawić na 2-3 tygodnie na nasłonecznionym oknie. Ocet zrobi się ciemnoczerwony, a maliny będą szare. Po tym czasie przecedzić ocet przez bibułkowy filtr do kawy. Wycisnąć przez wilgotną gazę maliny i tak otrzymany sok również przefiltrować. Wymieszać obydwa płyny, przelać do małych butelek