- Wrz 17, 2004
- 44,979
- 6
- 0
Winne i owocowe sluza do zakwaszania potraw i sa konserwantem. Zwykle sluza do marynat, a aromatyzowane ziolami dodatkiem do potraw.
Niepasteryzowany ocet mozna przechowywac w lodowce 1-3 mcy. Pasteryzuje sie w wodzie - 30 min w temp. 70 stopni.
przepis Jobi
Ocet jabłkowy
Składniki:
jabłka - kilka
przegotowana woda – 1 l
cukier – 4 łyżki
Przygotowanie:
Jabłka umyć, pokroić na małe kawałki (razem ze skórką i gniazdami nasiennymi). Włożyć do słoika i zalać posłodzoną ciepłą wodą. Słoik obwiązać kawałkiem płótna. Odstawić w ciepłe miejsce do sfermentowania na ok. 4 tygodnie. Gdy płyn przestanie się burzyć, przecedzić go przez kilkakrotnie złożoną gazę i rozlać do butelek, szczelnie zamknąć. Przechowywać w chłodnym miejscu.
Ocet winny
1l wina wytrawnego gronowego (kolor taki jaki chcemy ocet)
wino przykryte gaza zostawic w cieple az sfermentuje. Po skwasnieniu przecedzic przez geste plotno/flanele/bibule do kawy <!--emoid
--><!--endemo--> przechowywac zamkniety w chlodzie
moze sie zdarzyc, ze mlode wino owocowe, piwo jasne pelne skwasnieje czyli zaoctuje (cydr robi to najczesciej
) mozna je przechowywac w lodowce i wykorzystac na ocet
Niepasteryzowany ocet mozna przechowywac w lodowce 1-3 mcy. Pasteryzuje sie w wodzie - 30 min w temp. 70 stopni.
przepis Jobi
Ocet jabłkowy
Składniki:
jabłka - kilka
przegotowana woda – 1 l
cukier – 4 łyżki
Przygotowanie:
Jabłka umyć, pokroić na małe kawałki (razem ze skórką i gniazdami nasiennymi). Włożyć do słoika i zalać posłodzoną ciepłą wodą. Słoik obwiązać kawałkiem płótna. Odstawić w ciepłe miejsce do sfermentowania na ok. 4 tygodnie. Gdy płyn przestanie się burzyć, przecedzić go przez kilkakrotnie złożoną gazę i rozlać do butelek, szczelnie zamknąć. Przechowywać w chłodnym miejscu.
Ocet winny
1l wina wytrawnego gronowego (kolor taki jaki chcemy ocet)
wino przykryte gaza zostawic w cieple az sfermentuje. Po skwasnieniu przecedzic przez geste plotno/flanele/bibule do kawy <!--emoid
moze sie zdarzyc, ze mlode wino owocowe, piwo jasne pelne skwasnieje czyli zaoctuje (cydr robi to najczesciej
Ostatnią edycję dokonał moderator: