- Wrz 1, 2006
- 1,706
- 0
- 0
Zainspirowana schabowymi trójkątami nadziewanymi żurawiną, zmontowałam sobie nieskokaloryczną (w miarę) wersję tego specjału dla tych, co z jakiegoś powodu nie mają chęci na smażeninę
- kurzęce cycki (miseczka C)
- żurawina - po dwie łyżeczki na cyc
- czosnek
- ocet balsamiczny
- bulion (może być z kostki)
- ostra papryka, sól
- parmezan / mozarella (opcjonalnie)
Żurawinę ze słoiczka wymieszać z wyciśniętym czosnkiem (jeden duży ząbek lub dwa mniejsze), dodać kapkę octu balsamicznego. W kurzęcych cycach wyciąć kieszenie, mięso natrzeć solą i papryką po wierzchu i w środku, zostawić na czas jakiś. Do kieszeni napchać żurawinę, spiąć cyce wykałaczkami. Rozgrzać teflonową patelnię, krótko acz z wigorem obsmażyć mięso, podlać bulionem i dusić pod przykryciem jakieś 10 minut. Posypać parmezanem / położyć plaster mozarelli i chwilkę jeszcze potrzymać, aż ser się rozpuści.
Voila.
Jako dodatek bardzo dobra sałata lodowa z jogurtem
Zdjęcie będzie, jak następnym razem wyprodukuję.

- kurzęce cycki (miseczka C)
- żurawina - po dwie łyżeczki na cyc
- czosnek
- ocet balsamiczny
- bulion (może być z kostki)
- ostra papryka, sól
- parmezan / mozarella (opcjonalnie)
Żurawinę ze słoiczka wymieszać z wyciśniętym czosnkiem (jeden duży ząbek lub dwa mniejsze), dodać kapkę octu balsamicznego. W kurzęcych cycach wyciąć kieszenie, mięso natrzeć solą i papryką po wierzchu i w środku, zostawić na czas jakiś. Do kieszeni napchać żurawinę, spiąć cyce wykałaczkami. Rozgrzać teflonową patelnię, krótko acz z wigorem obsmażyć mięso, podlać bulionem i dusić pod przykryciem jakieś 10 minut. Posypać parmezanem / położyć plaster mozarelli i chwilkę jeszcze potrzymać, aż ser się rozpuści.
Voila.
Jako dodatek bardzo dobra sałata lodowa z jogurtem

Zdjęcie będzie, jak następnym razem wyprodukuję.