Odrywane, cynamonowe ciasto drożdżowe

ajaj

Active member
Wrz 17, 2008
1,675
26
48
Fajne, ciekawie wygladajace i pyszne ciasto. Przepis znalazlam na tej stronie
http://mojepasjekrakow.blogspot.com/2011/1...-odrywania.html

DSC_0106.JPG

Składniki:
2 i 3/4 szklanki plus 2 łyżki mąki pszennej tortowej
1/4 szkl cukru
8g drożdży suchych
1/2 łyżeczki soli
ok 60g masła
1/3 szkl. mleka
1/4 szkl wody
2 jajka w temp. pokojowej
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub cukier waniliowy

Składniki na nadzienie:
1/2 szklanki cukru
2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki imbiru
1/2 szkl. ok. 40 g masła

Mąkę wymieszać z drożdżami, solą i cukrem. Mleko wymieszać z wodą. Masło roztopić i wystudzić. Wlać do mleka. Wbić jajka i dokładnie roztrzepać. Wlać do mąki i dokładnie wyrobić ciasto. Odstawic do wyrośnięcia. Ma podwoić swoja objętość. W tym czasie przygotować nadzienie.
Masło roztopić na patelni. Lekko zezłocić. Zdjąć z ognia, wystudzić i dodać: cukier, cynamon i imbir.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 30x50 cm. Posmarować ciasto nadzieniem zostawiając wolne ok 2 cm od brzegów. Pokroić na 6 pasów o wym. ok 8x30 Następnie ułożyć je jeden na drugim i znów powstały gruby pas pociąć na 6 równych kawałków. Powkładać je bokiem do natłuszczonej formy 30x12 i piec w temp 180 stopni ok. 30-35 min. do momentu suchego patyczka.

Ciasto odrywa sie lapkami, super smakuje ze szklanka mleka. O zapachu jaki roznosi sie po mieszkaniu nawet nie mowie. Polecam.

Zdiecie troche ciemne ale takie mi wyszlo niestety.

Załączniki

• DSC_0106.JPG
    DSC_0106.JPG
    260.1 KB · Wyświetleń: 4
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Moniak

Well-known member
Wrz 19, 2004
16,068
392
83
Mąki ma być 2 i 3/4 szklanki?
I jaki imbir? Świeży czy suszony? Jeśli świeży to straty? posiekany?
I nie bardzo rozumiem to krojenie, paski wkłada się do foremki?

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
Skopiowałam przepis bo mi się ten cynamon spodobał, ale co do imbiru, to mam nadzieję, że mielony?

weerka

Member
Maj 3, 2009
4,615
0
0
Moniak zajrzyj do linka ,są zdjęcia ,to pomaga zrozumieć o co chodzi z tym krojeniem
icon_lol.gif

z tego co zrozumiałam najpierw smaruje się nadzieniem ciasto i kroi się na pasy,
a te pasy kładzie się jeden na drugim.
taki przekładaniec powstaje:ciasto-"masa" (masło z cynamonem i imbirem),ciasto-"masa",ciasto-"masa".
potem kroi się ten przekładaniec w grube plastry (kromki,kawałki)
i dopiero te grube plastry wkłada się jeden obok drugiego do foremki.
a imbir najprawdopodobniej ma być sproszkowany.
muszę zrobić ,bo mi się efekt końcowy bardzo spodobał.
ps. a tu jeszcze ładniej jest pokazane jak się je robi.

Moniak

Well-known member
Wrz 19, 2004
16,068
392
83
A! nie wchodziłam do linku, bo się spieszyłam! Po tym drugim to już genialnie wiem, jak je robić. Dziękuję!

ajaj

Active member
Wrz 17, 2008
1,675
26
48
Werka, dzieki ze objasnilas wszysko fajnie. Mnie tutaj wczoraj juz nie bylo i dlatego nie moglam odpowiedziec. Imbir dalam taki mielony. Dobre to ciasto i bardzo pachnace. I bardzo fajnie wyglada. Jak pieklam to zbiegly sie dzieci z calej klatki.

W dodatku na zewnatrz wytworzyla sie taka fajna chrupiaca skorupka. Pyszna byla.

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
30,781
4,840
113
Robiłam to ciasto z przepisu Bajaderki, która zamiast cynamonu i imbiru podawała taką posypkę:
cytrynowa posypka:
1/2 szklanki cukru (mozna dac troche mniej)
3 lyzki otartej skorki z cytryny (z 3 cytryn)
1 lyzka otartej skorki z pomarańczy
55g rozpuszczonego masła

składniki wymieszać i posypywać ciasto posmarowane wcześniej rozpuszczonym masłem.
Myslę, że można też wszystkie składniki wymieszać, tak jak w przepisie u Ajaj.

Było bardzo smaczne, ale dziś zabieram się za tę wersję.
lecker.gif

Ajaj, czy nie zapomniałaś dopisać cukru w nadzieniu?

ajaj

Active member
Wrz 17, 2008
1,675
26
48
Oh, no pewnie, ze zapomnialam. Pol szklanki cukru tam dochodzi. Ale nie umiem tego poprawic. Moze ktos to zrobic?

Dzieki Buko

MarthaB

Well-known member
Kwi 9, 2009
3,007
274
83
już gdzieś na jakimś blogu widziałam ten sposób przygotowania ciasta drożdzowego, koniecznie muszę go spróbować\

esa1

Member
Mar 21, 2011
3
0
0

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0

esa1

Member
Mar 21, 2011
3
0
0
icon_smile.gif
Bardzo mi miło
icon_smile.gif
Dziękuję pięknie
icon_smile.gif
Marzy mi się kurs fotografii żeby mieć o niej jakieś pojęcie. Póki co to tak sobie pstrykam
icon_smile.gif
Muszę się tu porozglądać na tym forum bo zalogowałam się chyba w V albo IV ale jeszcze nic nie pisałam i troszke nie wiem jak się tu poruszać... Pozdrawiam
icon_smile.gif

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,924
6,344
113
Upiekłam. Proste, smaczne, efektowne. Puszyste i wilgotne w środku, chrupiące na wierzchu.
Zrobiłam z mieszanki mąk pełnoziarnistych, lubellowej i orkiszowej oraz pszennej tortowej.
Nie miałam mleka, więc wzięłam maślankę. Drożdży poszło 7 g, czyli jedno opakowanie, ale następnym razem zrobię ze świeżymi, bo zwykle na nich ciasto ładniej rośnie. Do nadzienia dałam cukier trzcinowy. Rozpuszczonym masłem (w ilości ok. 25 g) posmarowałam rozwałkowane ciasto, a na to sypnęłam cukier z przyprawami. Przez pomyłkę pokroiłam złożone paski na osiem, zamiast na sześć części, więc były nieco za małe w stosunku do keksówki i śmiesznie krzywo przez to wyrosły. Ale i tak wyglądają fajnie. Po przygotowaniu, odstawiłam ciasto na ok. 35 minut do wyrośnięcia i dopiero potem wstawiłam do piekarnika.

EDIT:

dro_d__wka_z_cynamonem1.jpg

dro_d__wka_z_cynamonem.jpg

Załączniki

• dro_d__wka_z_cynamonem.jpg
    dro_d__wka_z_cynamonem.jpg
    99.6 KB · Wyświetleń: 1
  • dro_d__wka_z_cynamonem1.jpg
    dro_d__wka_z_cynamonem1.jpg
    96.2 KB · Wyświetleń: 1

ajaj

Active member
Wrz 17, 2008
1,675
26
48
CYTATo jak mi miło icon_smile.gif to mój blog jest icon_smile.gif Cieszę się że ciasto smakowało. My tez byliśmy nim zachwyceni icon_smile.gif
Ha, ciesze sie wiec ze niejako zmusilam ci do ujawnienia sie.

izydorka

Member
Gru 9, 2008
1,319
0
0
Robiłam to ciasto w ubiegły weekend 2 razy.Naprawdę warto-szybkie,bardzo smaczne ,efektowne.Za pierwszym razem nadzienie było mieszanka masła,miodu i cynamonu,za drugim masła i cukru trzcinowego_Obydwie wersje b.udane.

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
30,781
4,840
113
Mam zamiar w kolejnym cieście zwiększyć ilość posypki, żeby się łatwiej kromeczki odrywały. Może by dodać trochę rozdrobnionych orzechów?

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy