- Wrz 17, 2008
- 1,675
- 26
- 48
Fajne, ciekawie wygladajace i pyszne ciasto. Przepis znalazlam na tej stronie
http://mojepasjekrakow.blogspot.com/2011/1...-odrywania.html
Składniki:
2 i 3/4 szklanki plus 2 łyżki mąki pszennej tortowej
1/4 szkl cukru
8g drożdży suchych
1/2 łyżeczki soli
ok 60g masła
1/3 szkl. mleka
1/4 szkl wody
2 jajka w temp. pokojowej
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub cukier waniliowy
Składniki na nadzienie:
1/2 szklanki cukru
2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki imbiru
1/2 szkl. ok. 40 g masła
Mąkę wymieszać z drożdżami, solą i cukrem. Mleko wymieszać z wodą. Masło roztopić i wystudzić. Wlać do mleka. Wbić jajka i dokładnie roztrzepać. Wlać do mąki i dokładnie wyrobić ciasto. Odstawic do wyrośnięcia. Ma podwoić swoja objętość. W tym czasie przygotować nadzienie.
Masło roztopić na patelni. Lekko zezłocić. Zdjąć z ognia, wystudzić i dodać: cukier, cynamon i imbir.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 30x50 cm. Posmarować ciasto nadzieniem zostawiając wolne ok 2 cm od brzegów. Pokroić na 6 pasów o wym. ok 8x30 Następnie ułożyć je jeden na drugim i znów powstały gruby pas pociąć na 6 równych kawałków. Powkładać je bokiem do natłuszczonej formy 30x12 i piec w temp 180 stopni ok. 30-35 min. do momentu suchego patyczka.
Ciasto odrywa sie lapkami, super smakuje ze szklanka mleka. O zapachu jaki roznosi sie po mieszkaniu nawet nie mowie. Polecam.
Zdiecie troche ciemne ale takie mi wyszlo niestety.
http://mojepasjekrakow.blogspot.com/2011/1...-odrywania.html

Składniki:
2 i 3/4 szklanki plus 2 łyżki mąki pszennej tortowej
1/4 szkl cukru
8g drożdży suchych
1/2 łyżeczki soli
ok 60g masła
1/3 szkl. mleka
1/4 szkl wody
2 jajka w temp. pokojowej
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub cukier waniliowy
Składniki na nadzienie:
1/2 szklanki cukru
2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki imbiru
1/2 szkl. ok. 40 g masła
Mąkę wymieszać z drożdżami, solą i cukrem. Mleko wymieszać z wodą. Masło roztopić i wystudzić. Wlać do mleka. Wbić jajka i dokładnie roztrzepać. Wlać do mąki i dokładnie wyrobić ciasto. Odstawic do wyrośnięcia. Ma podwoić swoja objętość. W tym czasie przygotować nadzienie.
Masło roztopić na patelni. Lekko zezłocić. Zdjąć z ognia, wystudzić i dodać: cukier, cynamon i imbir.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 30x50 cm. Posmarować ciasto nadzieniem zostawiając wolne ok 2 cm od brzegów. Pokroić na 6 pasów o wym. ok 8x30 Następnie ułożyć je jeden na drugim i znów powstały gruby pas pociąć na 6 równych kawałków. Powkładać je bokiem do natłuszczonej formy 30x12 i piec w temp 180 stopni ok. 30-35 min. do momentu suchego patyczka.
Ciasto odrywa sie lapkami, super smakuje ze szklanka mleka. O zapachu jaki roznosi sie po mieszkaniu nawet nie mowie. Polecam.
Zdiecie troche ciemne ale takie mi wyszlo niestety.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: