Odrywane, cynamonowe ciasto drożdżowe

ajaj

Active member
Wrz 17, 2008
1,675
26
48
Mysle, ze im wiecej posypki tym lepiej. A co do orzechow to czekamy na Twoja opinie . O ile pokusisz sie o te orzechy.
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
30,783
4,841
113
Też tak mysle i na pewno sprobuję, ciasto ma popyt w domu.
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

ajaj

Active member
Wrz 17, 2008
1,675
26
48
No, u mnie tez ma wziecie. Przewaznie pieke wieczorem gdy wszystkie dzieciaki schodza sie do domow z podworka. Te zapachy w jesienne wieczory nie daja im spokoju.
 

izydorka

Member
Gru 9, 2008
1,319
0
0
Powiedzcie czy dodanie mleka i wody w podanych proporcjach ma duży wpływ na jakość ciasta? Pytam bo od początku wodę zastąpiłam mlekiem i w rezultacie daję do tego ciasta ok. pół szklanki mleka-ale może to ze szkodą dla całości
gruebel_2.gif
?
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,925
6,344
113
Moim zdaniem nie ma to znaczenia.
Płyn to płyn. Ja dawałam maślankę zmieszaną z wodą i też wyszło.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
30,783
4,841
113
Kilka dni temu znów upiekłam i do posypki dodałam 3 łyżki zmielonych orzechów laskowych. Odrywało się znacznie lepiej, w cieście prawie się ich nie zauważało.
 

Śliweczka

Member
Sie 20, 2007
223
0
0
To ciasto jest pyszne!Proste, ale efektowne - i znika w zastraszającym tempie
anbetung.gif
 

ajaj

Active member
Wrz 17, 2008
1,675
26
48
Wyciagam, bo tak jesiennie u nas sie zrobilo. Trzeba jakos umilic sobie coraz zimniejsze wieczory.
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
30,783
4,841
113
Będziesz sobie czas umilać ciastem, czy tylko lekturą?
icon_mrgreen.gif

Lubię to ciasto, zwłaszcza ten karmelowy smak, którego najwięcej pomiędzy kromkami.
lecker.gif
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
30,783
4,841
113
Moja nalewka na pewno czuje się zaszczycona tak doborowym towarzystwem.
icon_mrgreen.gif
 

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
9,190
2,743
113
Moje dzisiejsze ciasto zrobione z przepisu Bajaderki:

83m.jpg

87m.jpg

93m.jpg

Oderwanego kawałka nie mam, bo czeka na gości.
icon_mrgreen.gif
 

Załączniki

  • 83m.jpg
    83m.jpg
    78.3 KB · Wyświetleń: 2
  • 87m.jpg
    87m.jpg
    74.2 KB · Wyświetleń: 2
  • 93m.jpg
    93m.jpg
    79.5 KB · Wyświetleń: 2

moni77

Member
Wrz 20, 2004
8,558
0
0
zrobiłam i robila będę
icon_smile.gif
jedynie zmieniłam makę na pelnoziarnistą pół na pół z krupczatką, i nie kroiłam w kromki, a uożylam dwa płaty na sobie. Płat rozwalkowałam, posypałam nadzieniem, zozyłam do środka boki i na pół przez środek, drugi plat tak samo i jeden na drugi do keksowki.
Roslo ok 40 minut jeszcze potem w keksówce
wysły warswy, ale nie listkujące się jakoś bardzo , więc ciasto daje się kroić w kromki:)
 

MarthaB

Well-known member
Kwi 9, 2009
3,007
274
83
o rany, ale apetyczne to ciasto, do tej pory robiłam kilka razy cynamonki - ślimaczki, ale koniecznie muszę zrobić też takie.
 

neteczka

Member
Lip 29, 2011
2,130
1
0
Wczoraj wieczorem zrobiłam z jednej porcji i nawet nie zdążyłam uwiecznić go na fotkach,bo błyskawicznie znikło.
Dziś powtórzyłam podwajając składniki.I tak oto mam dwie blaszki cynamonowo-orzechowe i dwie blaszki z domową konfiturą z czarnej porzeczki.
Dziękuję za rewelacyjny przepis
bussi.gif

DSCF2414.JPG
 

Załączniki

  • DSCF2414.JPG
    DSCF2414.JPG
    309.2 KB · Wyświetleń: 1

gracha

Well-known member
Mar 31, 2006
9,369
3,099
113
To moje ostatnie odkrycie! Cudowne! I już "sprzedałam" przepis koleżankom w pracy!
Wszystkie są zachwycone!
cynamonowiec.jpg
 

Załączniki

  • cynamonowiec.jpg
    cynamonowiec.jpg
    497.3 KB · Wyświetleń: 1
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy