Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo drożdżowe
Odrywany chlebek czosnkowo-ziolowy
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="ajaj" data-source="post: 1367927" data-attributes="member: 10861"><p>Odrywany chlebek czosnkowo-ziolowy.</p><p></p><p>wpisuje na prosbe moni 20. Bardzo fajny, pachnacy chlebek. Najlepszy jeszcze cieplutki.</p><p></p><p>[ATTACH=full]78425[/ATTACH]</p><p></p><p>Ciasto:</p><p></p><p>3 szklanki mąki</p><p>1 opakowanie suchych drożdży (7 g)</p><p>4 łyżki roztopionego masła</p><p>250 ml mleka</p><p>2 jajka</p><p>1/2 łyżeczki cukru</p><p>1/2 łyżeczki soli</p><p> </p><p>Do posmarowania:</p><p> </p><p>3/4 szklanki posiekanej natki pietruszki</p><p>6 dużych ząbków czosnku</p><p>1/2 szklanki tartego parmezanu</p><p>100 g stopionego masła</p><p> </p><p>Mąkę łączymy z drożdżami, solą i cukrem. Następnie dodajemy mleko, jajka i masło. Zagniatamy elastyczne ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce na 45 minut. Z ciasta rozwalkowac prostokąt. Posmarowac dosc mocno roztopionym masłem, posypac posiekanym czosnkiem, pietruszką i parmezanem. Pokroic w około 10 centymetrowe pasy. Pasy ulozyc jeden na drugi i kroimy w kostki o długości 12 centymetrów. Układamy je na sobie a następnie przekładamy pionowo do keksówki. Wierzch też posypujemy odrobiną parmezanu. Chlebek odstawiamy w ciepłe miejsce na około 20 minut a następnie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 30-35 minut. </p><p></p><p></p><p>Moje uwagi:</p><p>- wyrabialam maszyna typu MUM</p><p>- masla do ciasta nie topilam bo zapomnialam ale wszystko dobrze sie udalo</p><p>- nastepnym razem uzyje innego sera, parmezan</p><p>- oprocz pietruszki dorzucilam troszke bazylii i oregano</p><p>- najlepszy jeszcze cieply ale na zimno tez jest OK.</p><p>- smakuje sam jak i z wedlina</p><p></p><p>Przepis znalazlam <a href="http://gotowaniecieszy.blox.pl/2012/10/Odrywany-chlebek-ziolowo-serowy.html" target="_blank">tutaj</a></p><p> </p><p>ps. dopiero teraz zauwazylam, ze ten chlebek nazywa sie ziolowo-serowy</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="ajaj, post: 1367927, member: 10861"] Odrywany chlebek czosnkowo-ziolowy. wpisuje na prosbe moni 20. Bardzo fajny, pachnacy chlebek. Najlepszy jeszcze cieplutki. [ATTACH=full]78425[/ATTACH] Ciasto: 3 szklanki mąki 1 opakowanie suchych drożdży (7 g) 4 łyżki roztopionego masła 250 ml mleka 2 jajka 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki soli Do posmarowania: 3/4 szklanki posiekanej natki pietruszki 6 dużych ząbków czosnku 1/2 szklanki tartego parmezanu 100 g stopionego masła Mąkę łączymy z drożdżami, solą i cukrem. Następnie dodajemy mleko, jajka i masło. Zagniatamy elastyczne ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce na 45 minut. Z ciasta rozwalkowac prostokąt. Posmarowac dosc mocno roztopionym masłem, posypac posiekanym czosnkiem, pietruszką i parmezanem. Pokroic w około 10 centymetrowe pasy. Pasy ulozyc jeden na drugi i kroimy w kostki o długości 12 centymetrów. Układamy je na sobie a następnie przekładamy pionowo do keksówki. Wierzch też posypujemy odrobiną parmezanu. Chlebek odstawiamy w ciepłe miejsce na około 20 minut a następnie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 30-35 minut. Moje uwagi: - wyrabialam maszyna typu MUM - masla do ciasta nie topilam bo zapomnialam ale wszystko dobrze sie udalo - nastepnym razem uzyje innego sera, parmezan - oprocz pietruszki dorzucilam troszke bazylii i oregano - najlepszy jeszcze cieply ale na zimno tez jest OK. - smakuje sam jak i z wedlina Przepis znalazlam [URL="http://gotowaniecieszy.blox.pl/2012/10/Odrywany-chlebek-ziolowo-serowy.html"]tutaj[/URL] ps. dopiero teraz zauwazylam, ze ten chlebek nazywa sie ziolowo-serowy [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo drożdżowe
Odrywany chlebek czosnkowo-ziolowy
Top
Bottom