- Wrz 15, 2005
- 4,188
- 0
- 0
przepis pochodzi z książki "Kuchnia Billa", zrobiłam ciasto z małymi zmianami
Składniki:
50 g masła + 100 g masła
60 g brązowego cukru
60 ml miodu (w orginalnym przepisie syropu klonowego)
3-4 banany
230 g cukru (dla lubiących mniej słodkie ciasta, można dodac mniej)
4 jajka
2 łyżeczki cukru waniliowego
160 g mąki
1 lyżeczka proszku do pieczenia
1 szczypta soli
wykonanie:
1. rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni
2. 50 g masła, brązowy cukier i miód podgrzewać na małym ogniu tak długo, aż cukier się rozpuści (około 10 minut)
3. banany pokroić, przełożyć do wysmarowanej masłem formy, zalać wytworzonym syropem
4. ciasto: 100 g masła zmiksować wraz cukrem, dodawać kolejno jajka, cukier waniliowy, na końu mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. masę przełożyć na banany.
5. Piec około 35 minut, po upieczeniu odczekać około 5 minut i ciasto przerzucić na talerz
6. ciasto jest super na ciepło z gałka lodów waniliowych albo kleksem z bitej śmietany. My na szczęście nie dalismy rady we dwójkę zjeść całego ciasta, wiec dodam, ze na zimno tez jest pyszne!
Składniki:
50 g masła + 100 g masła
60 g brązowego cukru
60 ml miodu (w orginalnym przepisie syropu klonowego)
3-4 banany
230 g cukru (dla lubiących mniej słodkie ciasta, można dodac mniej)
4 jajka
2 łyżeczki cukru waniliowego
160 g mąki
1 lyżeczka proszku do pieczenia
1 szczypta soli
wykonanie:
1. rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni
2. 50 g masła, brązowy cukier i miód podgrzewać na małym ogniu tak długo, aż cukier się rozpuści (około 10 minut)
3. banany pokroić, przełożyć do wysmarowanej masłem formy, zalać wytworzonym syropem
4. ciasto: 100 g masła zmiksować wraz cukrem, dodawać kolejno jajka, cukier waniliowy, na końu mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. masę przełożyć na banany.
5. Piec około 35 minut, po upieczeniu odczekać około 5 minut i ciasto przerzucić na talerz
6. ciasto jest super na ciepło z gałka lodów waniliowych albo kleksem z bitej śmietany. My na szczęście nie dalismy rady we dwójkę zjeść całego ciasta, wiec dodam, ze na zimno tez jest pyszne!

Ostatnią edycję dokonał moderator: