- Lis 21, 2006
- 15,028
- 3
- 0
Przepis pochodzi z książki "Kuchnia żydowska" Elisabeth Wolf-Cohen. Wyd. Olesiejuk Sp. z o.o.
Pikantne ogórki wychodzą naprawdę bardzo smaczne, polecam.
2 kg ogórków gruntowych - wybieramy nie za duże, zgrabne, twarde sztuki
750 ml wody
375 ml octu
2/3 szklanki cukru
1 łyżeczka soli
2 czerwone papryczki chili (lub więcej, ale wyjdzie mega-ostre!)
kawałek imbiru wielkości orzecha włoskiego
gorczyca
Ogórki umyć, przekroić wzdłuż na pół, włożyć do dużej miski.
Wodę zagotować z octem, rozpuścić w niej cukier z solą. Dodać pokrojone w plasterki papryczki chili i obrany, pokrojony w kawałki imbir. Ostrożnie sprawdzić smak pod kątem słoności/słodkości i doprawić wg uznania. Jedni wolą bardziej słone, inni mniej.
Ogórki w misce zalać ciepłą zalewą. Całość dokładnie wymieszać i odstawić na 2 godziny.
Po tym czasie ogórki układać w słoikach. Do każdego słoika wsypać po pół łyżeczki gorczycy. Rozdzielić pomiędzy słoiki także paprykę chili i kawałki imbiru. Ogórki zalać zalewą , w której się marynowały.
Słoiki zakręcać i pasteryzować 5 minut. Studzić postawione na zakrętkach.
Z tej ilości wychodzą 2-3 słoiki litrowe (w zależności od wielkości ogórków)
Pikantne ogórki wychodzą naprawdę bardzo smaczne, polecam.

2 kg ogórków gruntowych - wybieramy nie za duże, zgrabne, twarde sztuki
750 ml wody
375 ml octu
2/3 szklanki cukru
1 łyżeczka soli
2 czerwone papryczki chili (lub więcej, ale wyjdzie mega-ostre!)
kawałek imbiru wielkości orzecha włoskiego
gorczyca
Ogórki umyć, przekroić wzdłuż na pół, włożyć do dużej miski.
Wodę zagotować z octem, rozpuścić w niej cukier z solą. Dodać pokrojone w plasterki papryczki chili i obrany, pokrojony w kawałki imbir. Ostrożnie sprawdzić smak pod kątem słoności/słodkości i doprawić wg uznania. Jedni wolą bardziej słone, inni mniej.
Ogórki w misce zalać ciepłą zalewą. Całość dokładnie wymieszać i odstawić na 2 godziny.
Po tym czasie ogórki układać w słoikach. Do każdego słoika wsypać po pół łyżeczki gorczycy. Rozdzielić pomiędzy słoiki także paprykę chili i kawałki imbiru. Ogórki zalać zalewą , w której się marynowały.
Słoiki zakręcać i pasteryzować 5 minut. Studzić postawione na zakrętkach.
Z tej ilości wychodzą 2-3 słoiki litrowe (w zależności od wielkości ogórków)
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: