Ogórki konserwowe z chili po żydowsku

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Przepis pochodzi z książki "Kuchnia żydowska" Elisabeth Wolf-Cohen. Wyd. Olesiejuk Sp. z o.o.
Pikantne ogórki wychodzą naprawdę bardzo smaczne, polecam.

ogorki_chili.JPG

2 kg ogórków gruntowych - wybieramy nie za duże, zgrabne, twarde sztuki

750 ml wody
375 ml octu
2/3 szklanki cukru
1 łyżeczka soli
2 czerwone papryczki chili (lub więcej, ale wyjdzie mega-ostre!)
kawałek imbiru wielkości orzecha włoskiego
gorczyca

Ogórki umyć, przekroić wzdłuż na pół, włożyć do dużej miski.

Wodę zagotować z octem, rozpuścić w niej cukier z solą. Dodać pokrojone w plasterki papryczki chili i obrany, pokrojony w kawałki imbir. Ostrożnie sprawdzić smak pod kątem słoności/słodkości i doprawić wg uznania. Jedni wolą bardziej słone, inni mniej.

Ogórki w misce zalać ciepłą zalewą. Całość dokładnie wymieszać i odstawić na 2 godziny.

Po tym czasie ogórki układać w słoikach. Do każdego słoika wsypać po pół łyżeczki gorczycy. Rozdzielić pomiędzy słoiki także paprykę chili i kawałki imbiru. Ogórki zalać zalewą , w której się marynowały.

Słoiki zakręcać i pasteryzować 5 minut. Studzić postawione na zakrętkach.

Z tej ilości wychodzą 2-3 słoiki litrowe (w zależności od wielkości ogórków)
 

Załączniki

  • ogorki_chili.JPG
    ogorki_chili.JPG
    109.7 KB · Wyświetleń: 40
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Dodaję zdjęcie ogórków podczas 2 godzinnego marynowania:

ogórr.JPG

mniam.gif
 

Załączniki

  • ogórr.JPG
    ogórr.JPG
    44.6 KB · Wyświetleń: 32

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,381
3,661
113
Wyciągam, zapowiadają się smacznie, tylko zmniejszę ilość chili, bo po dwóch strąkach będę ziać ogniem i zmienię proporcje wody i octu, bo podejrzewam, że powyższe są przewidziane dla octu 6-procentowego.
 
Ostatnia edycja: