Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Zapasy
Ogórki konserwowe z chili po żydowsku
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Mała_Mi" data-source="post: 1358540" data-attributes="member: 2721"><p>Przepis pochodzi z książki &quot;Kuchnia żydowska&quot; Elisabeth Wolf-Cohen. Wyd. Olesiejuk Sp. z o.o.</p><p>Pikantne ogórki wychodzą naprawdę bardzo smaczne, polecam.</p><p></p><p>[ATTACH=full]77802[/ATTACH]</p><p></p><p>2 kg ogórków gruntowych - wybieramy nie za duże, zgrabne, twarde sztuki</p><p></p><p>750 ml wody</p><p>375 ml octu</p><p>2/3 szklanki cukru</p><p>1 łyżeczka soli</p><p>2 czerwone papryczki chili (lub więcej, ale wyjdzie mega-ostre!)</p><p>kawałek imbiru wielkości orzecha włoskiego</p><p>gorczyca</p><p></p><p>Ogórki umyć, przekroić wzdłuż na pół, włożyć do dużej miski. </p><p></p><p>Wodę zagotować z octem, rozpuścić w niej cukier z solą. Dodać pokrojone w plasterki papryczki chili i obrany, pokrojony w kawałki imbir. Ostrożnie sprawdzić smak pod kątem słoności/słodkości i doprawić wg uznania. Jedni wolą bardziej słone, inni mniej.</p><p></p><p>Ogórki w misce zalać ciepłą zalewą. Całość dokładnie wymieszać i odstawić na 2 godziny.</p><p></p><p>Po tym czasie ogórki układać w słoikach. Do każdego słoika wsypać po pół łyżeczki gorczycy. Rozdzielić pomiędzy słoiki także paprykę chili i kawałki imbiru. Ogórki zalać zalewą , w której się marynowały.</p><p></p><p>Słoiki zakręcać i pasteryzować 5 minut. Studzić postawione na zakrętkach.</p><p></p><p>Z tej ilości wychodzą 2-3 słoiki litrowe (w zależności od wielkości ogórków)</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Mała_Mi, post: 1358540, member: 2721"] Przepis pochodzi z książki "Kuchnia żydowska" Elisabeth Wolf-Cohen. Wyd. Olesiejuk Sp. z o.o. Pikantne ogórki wychodzą naprawdę bardzo smaczne, polecam. [ATTACH=full]77802[/ATTACH] 2 kg ogórków gruntowych - wybieramy nie za duże, zgrabne, twarde sztuki 750 ml wody 375 ml octu 2/3 szklanki cukru 1 łyżeczka soli 2 czerwone papryczki chili (lub więcej, ale wyjdzie mega-ostre!) kawałek imbiru wielkości orzecha włoskiego gorczyca Ogórki umyć, przekroić wzdłuż na pół, włożyć do dużej miski. Wodę zagotować z octem, rozpuścić w niej cukier z solą. Dodać pokrojone w plasterki papryczki chili i obrany, pokrojony w kawałki imbir. Ostrożnie sprawdzić smak pod kątem słoności/słodkości i doprawić wg uznania. Jedni wolą bardziej słone, inni mniej. Ogórki w misce zalać ciepłą zalewą. Całość dokładnie wymieszać i odstawić na 2 godziny. Po tym czasie ogórki układać w słoikach. Do każdego słoika wsypać po pół łyżeczki gorczycy. Rozdzielić pomiędzy słoiki także paprykę chili i kawałki imbiru. Ogórki zalać zalewą , w której się marynowały. Słoiki zakręcać i pasteryzować 5 minut. Studzić postawione na zakrętkach. Z tej ilości wychodzą 2-3 słoiki litrowe (w zależności od wielkości ogórków) [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Zapasy
Ogórki konserwowe z chili po żydowsku
Top
Bottom