ogorki umyc bardzo dokladnie
do kazdego sloika (litrowe) wkladac na dno:
5 ziaren czarnego pieprzu
5 ziaren ziela angielskiego
1 lisc laurowy
gorczyca
zabek czosnku przekrojony na pol
kawalek chrzanu (ok. 1-2 cm)
koper
na to poukladac scisle ogorki
na wierzch wrzucic jeszcze maly zabek czosnku, kawaleczek chrzanu (ok. polowe tej wielkosci co poszlo na dno) i kawaleczek kopru (tez mniej niz na dno)
tak naszykowane sloiki zalewamy zalewa:
na 1 litr wody - 1 duza lyzka cukru, 1 duza lyzka soli, 10 lyzek octu 10-cio pocentowego
zagotowac zalewe, sloiki z ogorkami zalewac goracym,
pasteryzowac 10 minut od zagotowania sie wody (wstawia sie do zimnej).
wyjac, osuszyc sloik, odwrocic do gory nogami i zostawic do nastepnego dnia.
z proporcji moge podac, ze ilosci tych ziarenek to sie nie trzymam zbyt scisle
w zeszlym roku robilam 20 kg ogorkow, to mi wyszlo 35 sloikow i poszlo po 3 paczki przypraw i trzy butelki octu.
pzdr
yenn
do kazdego sloika (litrowe) wkladac na dno:
5 ziaren czarnego pieprzu
5 ziaren ziela angielskiego
1 lisc laurowy
gorczyca
zabek czosnku przekrojony na pol
kawalek chrzanu (ok. 1-2 cm)
koper
na to poukladac scisle ogorki
na wierzch wrzucic jeszcze maly zabek czosnku, kawaleczek chrzanu (ok. polowe tej wielkosci co poszlo na dno) i kawaleczek kopru (tez mniej niz na dno)
tak naszykowane sloiki zalewamy zalewa:
na 1 litr wody - 1 duza lyzka cukru, 1 duza lyzka soli, 10 lyzek octu 10-cio pocentowego
zagotowac zalewe, sloiki z ogorkami zalewac goracym,
pasteryzowac 10 minut od zagotowania sie wody (wstawia sie do zimnej).
wyjac, osuszyc sloik, odwrocic do gory nogami i zostawic do nastepnego dnia.
z proporcji moge podac, ze ilosci tych ziarenek to sie nie trzymam zbyt scisle
w zeszlym roku robilam 20 kg ogorkow, to mi wyszlo 35 sloikow i poszlo po 3 paczki przypraw i trzy butelki octu.
pzdr
yenn