ogórki konserwowe

yenulka

Member
Lis 16, 2004
4,354
1
0
ogorki umyc bardzo dokladnie

do kazdego sloika (litrowe) wkladac na dno:
5 ziaren czarnego pieprzu
5 ziaren ziela angielskiego
1 lisc laurowy
gorczyca
zabek czosnku przekrojony na pol
kawalek chrzanu (ok. 1-2 cm)
koper

na to poukladac scisle ogorki

na wierzch wrzucic jeszcze maly zabek czosnku, kawaleczek chrzanu (ok. polowe tej wielkosci co poszlo na dno) i kawaleczek kopru (tez mniej niz na dno)

tak naszykowane sloiki zalewamy zalewa:

na 1 litr wody - 1 duza lyzka cukru, 1 duza lyzka soli, 10 lyzek octu 10-cio pocentowego

zagotowac zalewe, sloiki z ogorkami zalewac goracym,

pasteryzowac 10 minut od zagotowania sie wody (wstawia sie do zimnej).

wyjac, osuszyc sloik, odwrocic do gory nogami i zostawic do nastepnego dnia.

z proporcji moge podac, ze ilosci tych ziarenek to sie nie trzymam zbyt scisle :mrgreen:

w zeszlym roku robilam 20 kg ogorkow, to mi wyszlo 35 sloikow i poszlo po 3 paczki przypraw i trzy butelki octu.

pzdr
yenn
 

janie

Well-known member
Contributor
Paź 23, 2004
2,746
220
63
Rokrocznie robię wg tego przepisu i nie udaje mi się utrafić w ilość zalewy. Wot, durna baba
dump.gif
Macie jakiś patent ? Np. Na 5 kg ogórków - 5 litrów wody? Wiem, wiem, że wiele zależy od ułożenia w słoju (litrowym) ogórków, nawet od ich wielkości, ale ...
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Lis 28, 2005
30,234
992
113
Przygotowując ogórki konserwowe korzystam z przepisu Janki, bo doświadczalnie stwierdziłam, że podana w nim ilość zalewy wystarcza na 4 słoiki litrowe lub osiem półlitrowych, więc łatwo mi przygotować idealną ilość zalewy do ilości posiadanych ogórków:
https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=36360
 

janie

Well-known member
Contributor
Paź 23, 2004
2,746
220
63
Moiściewy, żałuję, że częściej nie zaglądałam - zalewa już była zrobiona, oczywiście za dużo, dużo za dużo ... ale dziękuję i chętnie skorzystam z Waszych podpowiedzi, aż jestem ciekawa smaku z tych przepisów (mniejsza o litraż)
anbetung.gif
trzymałam się stale tego jednego.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

janie

Well-known member
Contributor
Paź 23, 2004
2,746
220
63
W czasach przedmniamowych i przedcinowych był mi najlepszy przepis szklankowy, dość prosty. 4:1, bo lubimy łagodniejsze zaprawy. Ten od Yenn jest dość kłopotliwy, bo ocet jest odmierzany łyżkami ... sic!
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

h-elen

Well-known member
Contributor
Lut 16, 2008
8,238
489
83
janie @ 4 Sep 2020 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1665763W czasach przedmniamowych i przedcinowych był mi najlepszy przepis szklankowy, dość prosty. 4:1, bo lubimy łagodniejsze zaprawy. Ten od Yenn jest dość kłopotliwy, bo ocet jest odmierzany łyżkami ... sic!
Zrobiłabym sobie miarkę
icon_wink.gif
. Jednorazowa akcja i po żmudnym wielokrotnym liczeniu corocznie łyżek
fiesgrins.gif

Jak? Na szklanym wąskim pojemniku (słoiczku) pisakiem (albo ołówkiem na przyklejonej taśmie) zaznaczyłabym kreski ... 1, 2 , 3, 4
fiesgrins.gif
 

janie

Well-known member
Contributor
Paź 23, 2004
2,746
220
63
h-elen @ 4 Sep 2020 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1665773Zrobiłabym sobie miarkę
icon_wink.gif
. Jednorazowa akcja i po żmudnym wielokrotnym liczeniu corocznie łyżek
fiesgrins.gif

Jak? Na szklanym wąskim pojemniku (słoiczku) pisakiem (albo ołówkiem na przyklejonej taśmie) zaznaczyłabym kreski ... 1, 2 , 3, 4
fiesgrins.gif
H-elen, miarka była, i owszem, ale już nie pamiętam co z nią zrobiłam. W tym roku i tak zrobiłam z mniejszej ilości ogórków, zatem nie wiem czy by się sprawdziła
anbetung.gif