Musztardowe:
3 kg ogórków obrać i pokroić w słupki
zalewa:
1 1/2 l wody
1 1/2 szklanki cukru
1 szklanka octu 10%
3 duże płaskie łyżki soli
5 łyżeczek musztardy sarepskiej albo francuskiej
zagotować
Ogórki ułożyć ciasno w słoikach. Zalać gorącą zalewą.
Pasteryzować 5 minut.
Chili:
3 kg ogórków
sól (trochę - do odwodnienia)
6 łyzeczek chili
1 główka czosnku
6 łyżekoleju
1 szklanka octu 10%
1/2 kg cukru
Ogórki obrać i pokroic w grubsze plastry , posypać solą, odstawić na około 6 godzin. Odcedzić, dodać chili i rozgnieciony czosnek. Wlac ciepły olej, wymieszać.
Zagotować ocet, rozpuścić w nim cukier i gorącą zalewą zalać ułożone w słoikach ogórki. Nie trzeba pasteryzować. Rewelacyjne na zakrapiane imprezy
3 kg ogórków obrać i pokroić w słupki
zalewa:
1 1/2 l wody
1 1/2 szklanki cukru
1 szklanka octu 10%
3 duże płaskie łyżki soli
5 łyżeczek musztardy sarepskiej albo francuskiej
zagotować
Ogórki ułożyć ciasno w słoikach. Zalać gorącą zalewą.
Pasteryzować 5 minut.
Chili:
3 kg ogórków
sól (trochę - do odwodnienia)
6 łyzeczek chili
1 główka czosnku
6 łyżekoleju
1 szklanka octu 10%
1/2 kg cukru
Ogórki obrać i pokroic w grubsze plastry , posypać solą, odstawić na około 6 godzin. Odcedzić, dodać chili i rozgnieciony czosnek. Wlac ciepły olej, wymieszać.
Zagotować ocet, rozpuścić w nim cukier i gorącą zalewą zalać ułożone w słoikach ogórki. Nie trzeba pasteryzować. Rewelacyjne na zakrapiane imprezy