Ogórki - musztardowe i w chili - przepisy stare ale jare :-)

morela70

Member
Wrz 19, 2004
50
0
0
Musztardowe:

3 kg ogórków obrać i pokroić w słupki
zalewa:
1 1/2 l wody
1 1/2 szklanki cukru
1 szklanka octu 10%
3 duże płaskie łyżki soli
5 łyżeczek musztardy sarepskiej albo francuskiej
zagotować
Ogórki ułożyć ciasno w słoikach. Zalać gorącą zalewą.
Pasteryzować 5 minut.

Chili:

3 kg ogórków
sól (trochę - do odwodnienia)
6 łyzeczek chili
1 główka czosnku
6 łyżekoleju
1 szklanka octu 10%
1/2 kg cukru

Ogórki obrać i pokroic w grubsze plastry , posypać solą, odstawić na około 6 godzin. Odcedzić, dodać chili i rozgnieciony czosnek. Wlac ciepły olej, wymieszać.
Zagotować ocet, rozpuścić w nim cukier i gorącą zalewą zalać ułożone w słoikach ogórki. Nie trzeba pasteryzować. Rewelacyjne na zakrapiane imprezy :cheers:
 

Al_inka

Member
Wrz 13, 2004
2,109
0
0
Jadłam takie chili, ale z maleńkich ogóreczków, takich 2 cm. Osoba, która to robi zrywa małe nie narośnięte takiej wielkości, wtedy gdy czas już wyrzucać z grządki. Są pyszne. :lol:
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,443
3,757
113
Zrobiłam cztery ciasno upakowane półlitrowe słoiczki musztardowych. Wystarczyło mi na nie idealnie zalewy z 1/3 składników.