Przepis pochodzi z dodatku Gazety Wyborczej "Lato w słoiku" (warzywa, pikle, przeciery, marynaty) z 20 sierpnia 2009.
Zrobiłam je z połowy porcji (ogórki) i prawie całej zalewy (trochę zabrakło mi octu). Ogórki są bardzo chrupiące, lekko octowo-słodkie, fajne też na kanapkę.
Ogórki orientalne
1 długi ogórek wężowy (lub 20 małych gruntowych)
1 łyżeczka solo
1/2 szkl. octu ryżowego
3 łyzki stołowe cukru
1 łyżeczka sosu sojowego
1 łyżeczka płatków chilli (w wersji na ostro) [ja zmieliłam trochę chilli, bo płatków nie miałam]
Ogórki opłukać i pokroić w cienkie plasterki. Posypać solą i odstawić na 20 minut. Następnie przepłukać je wodą, odcedzić i przełożyć do miski. W małym rondelku zagotować resztę składników, mieszając aż rozpuści się cukier. Ciepłą marynatą polać ogórki. Ogórki można przechowywać w lodówce do miesiąca.
Z 10 ogórków średniej wielkości wyszedł mi pełny słoik po ogórkach konserwowych. Ja kroiłam w maszynce, bo nie chciało mi się bawić ręcznie, nie obierałam ich. Są smaczne, no i to, że można je trzymać w lodówce też jest fajne. A zimą tez je można zrobić.
W tym dodatku jest jeszcze kilka fajnych przepisów. Ja zrobiłam jeszcze kiszoną paprykę. jeśli ktoś chce, mogę wpisać.
Przykładowe przepis:
- marynowane mini-marchewki
- buraczki z borówkami
- biała rzodkiew po japońsku
- marynowana fasola/bakłażany
- bakłażany z czosnkiem
- warzywny mix
-pikle z cukinii
- marynowana dynia słodko-kwaśna
-marynowane cebulki
- pikle z papryki i cebuli (na to się czaję)
- marmolada z czerwonej papryki
- ocet korzenny/sałatkowy/cynamonowy/bez cukru
- pesto
- włoski sos pomidorowy
- ciemna pikantna musztarda
- musztarda pomarańczowa
- cukinie w syropie
Zrobiłam je z połowy porcji (ogórki) i prawie całej zalewy (trochę zabrakło mi octu). Ogórki są bardzo chrupiące, lekko octowo-słodkie, fajne też na kanapkę.
Ogórki orientalne
1 długi ogórek wężowy (lub 20 małych gruntowych)
1 łyżeczka solo
1/2 szkl. octu ryżowego
3 łyzki stołowe cukru
1 łyżeczka sosu sojowego
1 łyżeczka płatków chilli (w wersji na ostro) [ja zmieliłam trochę chilli, bo płatków nie miałam]
Ogórki opłukać i pokroić w cienkie plasterki. Posypać solą i odstawić na 20 minut. Następnie przepłukać je wodą, odcedzić i przełożyć do miski. W małym rondelku zagotować resztę składników, mieszając aż rozpuści się cukier. Ciepłą marynatą polać ogórki. Ogórki można przechowywać w lodówce do miesiąca.
Z 10 ogórków średniej wielkości wyszedł mi pełny słoik po ogórkach konserwowych. Ja kroiłam w maszynce, bo nie chciało mi się bawić ręcznie, nie obierałam ich. Są smaczne, no i to, że można je trzymać w lodówce też jest fajne. A zimą tez je można zrobić.
W tym dodatku jest jeszcze kilka fajnych przepisów. Ja zrobiłam jeszcze kiszoną paprykę. jeśli ktoś chce, mogę wpisać.
Przykładowe przepis:
- marynowane mini-marchewki
- buraczki z borówkami
- biała rzodkiew po japońsku
- marynowana fasola/bakłażany
- bakłażany z czosnkiem
- warzywny mix
-pikle z cukinii
- marynowana dynia słodko-kwaśna
-marynowane cebulki
- pikle z papryki i cebuli (na to się czaję)
- marmolada z czerwonej papryki
- ocet korzenny/sałatkowy/cynamonowy/bez cukru
- pesto
- włoski sos pomidorowy
- ciemna pikantna musztarda
- musztarda pomarańczowa
- cukinie w syropie