- Mar 3, 2010
- 625
- 0
- 0
Ogórki po cygańsku
5 kg ogórków
5 baldachimów kopru
3 duże cebule
5 ząbków czosnku
liść chrzanu
10 liści winogron lub wiśni
ziele angielskie, pieprz mielony
zalewa:
1,5 szklanki octu
3/4 szklanki wody
3 szklanki cukru
Składniki zalewy zagotować.
Ogórki obrać, wydrążyć, pokroić w paski, nasolić na noc. Rano odlać sok. Dodać koper, przyprawy i cebulę pokrojoną w plastry. Zalać gorącą zalewą i zostawić na cały dzień. Z zalewą układać w słoikach, pasteryzować 10-15 minut.
W oryginalnym przepisie ogórki należy obrać i pokroić w słupki, ja kiedyś z lenistwa poszatkowałam w plasterki nie obierając ze skórki. I wyszły jeszcze lepsze - były twardsze i łatwiejsze w użyciu. Od tej pory zawsze tak robię.
5 kg ogórków
5 baldachimów kopru
3 duże cebule
5 ząbków czosnku
liść chrzanu
10 liści winogron lub wiśni
ziele angielskie, pieprz mielony
zalewa:
1,5 szklanki octu
3/4 szklanki wody
3 szklanki cukru
Składniki zalewy zagotować.
Ogórki obrać, wydrążyć, pokroić w paski, nasolić na noc. Rano odlać sok. Dodać koper, przyprawy i cebulę pokrojoną w plastry. Zalać gorącą zalewą i zostawić na cały dzień. Z zalewą układać w słoikach, pasteryzować 10-15 minut.
W oryginalnym przepisie ogórki należy obrać i pokroić w słupki, ja kiedyś z lenistwa poszatkowałam w plasterki nie obierając ze skórki. I wyszły jeszcze lepsze - były twardsze i łatwiejsze w użyciu. Od tej pory zawsze tak robię.
Ostatnią edycję dokonał moderator: