ogórki po warszawsku

tillandsja

Member
Gru 15, 2004
6,771
0
0
OGÓRECZKI PO WARSZAWSKU- pychotka
--------------------------------------------------
:arrow: 3 litry wody
:arrow: pół litra octu 10%
:arrow: 1 szklanka cukru
:arrow: 3 łyżki soli
zalewę zagotować
---------------------
Malutkie ogoreczki do sloiczka i tam dajemy:
:arrow: pieprz
:arrow: gorczycę
:arrow: koper-sam ten kwiatostan
:arrow: marchew w plasterkach do ozdoby
:arrow: czosnek
:arrow: kawalek liścia laurowego
:arrow: 1 ziele na sloik
.............................i zalewamy wrzącą zalewą
zakrecamy i pasteryzujemy 5 minutek..
 

margolcia

Member
Lis 9, 2004
2,019
0
36
dzięki Tillandsja - takiego przepisu potrzebowałam! A na ile ogóreczków jest ta porcja? (wiem, że to pytanie z rzędu naiwnych - ale co tam, może pamiętasz:)))
 

tillandsja

Member
Gru 15, 2004
6,771
0
0
yyyyy niech no se przypomne :dump: za pierwszym razem mialam cos około 4 kg ogórków, troche zalewy mi zostało wiec spokojnie dobre 4 z haczykiem mozesz kupic
icon_smile.gif
 

margolcia

Member
Lis 9, 2004
2,019
0
36
uzupełniam opinię, bo ogóraski wczoraj były zajadane przez wszystkich uczestników ogniska! Proporcje są bardzo dobrze ustawione a ogórki przepyszne - dziękuję za przepis! :anbetung:
 

BERAIZOL4

Member
Lut 23, 2007
147
0
0
Pychotka,mój smak ogóreczków.Niestety zrobiłam za mało,z powodu braku czasu i teraz będe liczyć skrupulatnie słoiczki.Wielkie dzięki za przepis.
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,367
3,641
113
Od dwóch lat robię ogórki po warszawsku wg przepisu Janki. Bardzo nam smakują. Przepis podobny, więc tylko dokleję:

OGÓRKI KONSERWOWE PO WARSZAWSKU wg Janki

*malutkie ogórki
*marchew (pokrojona w talarki)
*pietruszka (korzeń krojony w talarki i natka)
*liść laurowy
*ziele angielskie
*pieprz
*cebula (krojona plastry)
*gorczyca
*chrzan (korzeń)
*majeranek (gałązka)
*koper (baldach)

Zalewa:

* 4 szklanki zimnej wody
* 1 szklanka octu
* 2 płaskie łyżki soli
* 1/2 szklanki cukru

Układać w słoikach wszystkie składniki ( warstwowo).
Zalewę wymieszać do rozpuszczenia soli i cukru i zalać nią ogórki.
Pasteryzować około 10 minut, do zmiany koloru ogórków.
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Ha, chyba dziś zrobię, szukałam czegoś własnie na małe ogórki
icon_smile.gif
 

marmak

Member
Sty 17, 2007
38
0
0
Zrobiłam ogórki wg przepisu Janki i Joanny. Są super. Przepis na stałe wchodzi do mojej kuchni. Aha, zalewę zagotowałam i wystudziłam, a potem zalałam ogórki w słoikach. Nie dawałam jedynie majeranku, za to włożyłam kawałki czerwonej papryki.
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,367
3,641
113
Fajna modyfikacja. Ja do kilku słoiczków dodałam po maleńkiej suszonej papryczce chilli.
icon_smile.gif

Pięknie się podczas pasteryzacji ożywiły i w słoiczku wyglądają jak świeże.
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: