Ogórki w solance

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
Ten przepis mam od siostry i robimy je od lat. Jako pierwsze znikają z piwnicy. Bardzo ale to bardzo polecam ten przepis:

Ogórki w solance:
szklanka soli
9 szklanek wody

4 kg malutkich ogórków
3-5 papryk pokroić
5 cebul pokroić
Wszystkie warzywa pokrojone wrzucić do solanki i moczyć 3 godz .

Zalewa:
3 szklanki octu
4 szklanki wody
2 i 1/2 szklanki cukru

Ogórki wyjąc z solanki. Dawać partiami warstwę ogórków, warstwę cebuli, warstwę papryki
i na przemian dodać kilka ziarenek gorczycy do słoika i ziela angielskiego.
Pasteryzować 7- 9 min
Ja wrzucam do solanki wszystkie warzywa, potem odławiam je sitem, wsadzam jak leci do słoików, zalewam zalewą i pasteryzuję.
Moja siostra moczy wszystko oddzielnie i potem układa warstwami.
W sumie nie widzę żadnej różnicy, tyle że moim sposobem idzie szybciej.
I przestrzegam przed zmniejszaniem ilości cukru w zalewie!
 

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,687
2
0
O! Świetnie!
Jak już będę te małe ogóry miała to zrobię.

Ku pamięci wpiszę moją wariację na temat.

1,5 kg ogórków miałam, takich niewielkich, ale nie maleńkich. Umyłam je, przecięłam w poprzek pod skosem i zalałam solanką. 3 szklanki wody i 1/3 soli.
Moczyłam jak przepis nakazuje, 3 godziny. Odcedziłam zachowując solankę.

2 duże cebule pociachałam w piórka. Włożyłam do solanki na 15 minut, wyjęłam.
Papryki 2 pokroiłam w kostkę 1,5x1,5 cm. Postąpiłam jak z papryką.

Na dno słoików ułożyłam dodatkowo koper, czosnek i marchewkę w plastry.
Na to ogórki, cebula, papryka.

Zalewy zrobiłam całą porcję, nieco zmniejszając ilość cukru.
icon_redface.gif
Tak niepełne 2 szklanki sypnęłam.
Zalałam wrzącą i pasteryzowałam.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
Bardzo się cieszę, mam nadzieję że będą Ci pasowały.
 

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,687
2
0
One mi z tej solanki prosto smakowały jak nie wiem co.
fiesgrins.gif
Chłop się tylko w głowę pukał.
Czekam na maleńtasy,oby nie były takie jak te co dostałam.
 

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0

Janka

Member
Mar 19, 2005
4,557
1
0
Zrobiłam
bussi.gif
i zaraz po dwóch dniach otworzyłam jeden słoik,no co
icon_redface.gif
,przecież musiałam spróbować.

Są bardzo smaczne i koniecznie muszę dorobić więcej.
 

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
Janeczko zapewniam Cię że jak postoją to będą dużo , dużo lepsze! Ale bardzo się cieszę że Ci smakują
banana.gif
 

Janka

Member
Mar 19, 2005
4,557
1
0
og.w_solance.jpg

Teraz poszukuję maluchów,koniecznie musze dorobić.
Przepisem podzieliłam się z potrzebującymi
icon_lol.gif
 

Załączniki

  • og.w_solance.jpg
    og.w_solance.jpg
    43.8 KB · Wyświetleń: 4

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0

madziawoj

Member
Lut 27, 2008
245
0
16
Chciałabym dziś zrobić te ogórki jednej rzeczy nie jestem pewna. Jesli będę robić zgodnie z oryginalnym przepisem to po przełożeniu ogórków do słoika zalewam je znowu tą solanką?


Już przeczytałam dokładniej przepis:) Właśnie się moczy 2 kg ogórków.

 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Moniak

Well-known member
Wrz 19, 2004
16,068
392
83
.agatka. @ 7 Jul 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1149833O! Świetnie!
Jak już będę te małe ogóry miała to zrobię.

Ku pamięci wpiszę moją wariację na temat.

1,5 kg ogórków miałam, takich niewielkich, ale nie maleńkich. Umyłam je, przecięłam w poprzek pod skosem i zalałam solanką. 3 szklanki wody i 1/3 soli.
Moczyłam jak przepis nakazuje, 3 godziny. Odcedziłam zachowując solankę.

2 duże cebule pociachałam w piórka. Włożyłam do solanki na 15 minut, wyjęłam.
Papryki 2 pokroiłam w kostkę 1,5x1,5 cm. Postąpiłam jak z papryką.

Na dno słoików ułożyłam dodatkowo koper, czosnek i marchewkę w plastry.
Na to ogórki, cebula, papryka.

Zalewy zrobiłam całą porcję, nieco zmniejszając ilość cukru.
icon_redface.gif
Tak niepełne 2 szklanki sypnęłam.
Zalałam wrzącą i pasteryzowałam.
Agatko! ponieważ nie udało mi się kupić więcej niż 1 z groszami kilogram ogórków w miarę niedużych, to postanowiłam odgapić Twój pomysł na te ogórki
icon_smile.gif

Właśnie leżakują w solance, której musiałam zrobić podwójną porcję, bo wszystko wrzuciłam na raz
icon_redface.gif

Ale może mnie tłumaczyć fakt, że robię także paprykę z pomidorami wg Moi
lecker.gif

Mam nadzieję, że będa smaczne, już fajowo pachną
icon_smile.gif
 

Moniak

Well-known member
Wrz 19, 2004
16,068
392
83
Zrobiłam i zostawiłam w kuchni. A dzisiaj się okazało, że mąż, chociaż miał zapowiedziane pod karą, nie ruszać - otworzył i zeżarł. Mówi, że bardzo dobre, ale dla niego mogłyby być mnie słodkie, a bardziej octowe
icon_smile.gif

Dziękuję za przepis
anbetung.gif
anbetung.gif


No i chyba muszę dorobić.
 

Moniak

Well-known member
Wrz 19, 2004
16,068
392
83
A wczoraj otworzyłam jeden z ostatnich słoików. Na grillu. Zniknęły natychmiast razem z cebulką. Jak będę robić w tym roku, to cebule pokroję grubiej, paprykę też. I dodam więcej octu. Ojciec to nawet zalewę wypił, tak mu smakowały
icon_smile.gif
 

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
Cieszę się że przepis się spodobał. Ja też robię różne wariacje, ale zawsze staram się żeby ogórki były małe, jak najmniejsze. Cebulę też kroję w raczej większe kawałki.
 

Moniak

Well-known member
Wrz 19, 2004
16,068
392
83
Ha, dzisiaj tata mnie pytał, czy nie mam jeszcze gdzieś słoiczka, bo ma jeszcze smak w pamięci.
Muszę zrobić koniecznie kilka porcji w tym roku
icon_smile.gif
 

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy