- Sie 19, 2007
- 16,197
- 1
- 0
Ten przepis mam od siostry i robimy je od lat. Jako pierwsze znikają z piwnicy. Bardzo ale to bardzo polecam ten przepis:
Ogórki w solance:
szklanka soli
9 szklanek wody
4 kg malutkich ogórków
3-5 papryk pokroić
5 cebul pokroić
Wszystkie warzywa pokrojone wrzucić do solanki i moczyć 3 godz .
Zalewa:
3 szklanki octu
4 szklanki wody
2 i 1/2 szklanki cukru
Ogórki wyjąc z solanki. Dawać partiami warstwę ogórków, warstwę cebuli, warstwę papryki
i na przemian dodać kilka ziarenek gorczycy do słoika i ziela angielskiego.
Pasteryzować 7- 9 min
Ja wrzucam do solanki wszystkie warzywa, potem odławiam je sitem, wsadzam jak leci do słoików, zalewam zalewą i pasteryzuję.
Moja siostra moczy wszystko oddzielnie i potem układa warstwami.
W sumie nie widzę żadnej różnicy, tyle że moim sposobem idzie szybciej.
I przestrzegam przed zmniejszaniem ilości cukru w zalewie!
Ogórki w solance:
szklanka soli
9 szklanek wody
4 kg malutkich ogórków
3-5 papryk pokroić
5 cebul pokroić
Wszystkie warzywa pokrojone wrzucić do solanki i moczyć 3 godz .
Zalewa:
3 szklanki octu
4 szklanki wody
2 i 1/2 szklanki cukru
Ogórki wyjąc z solanki. Dawać partiami warstwę ogórków, warstwę cebuli, warstwę papryki
i na przemian dodać kilka ziarenek gorczycy do słoika i ziela angielskiego.
Pasteryzować 7- 9 min
Ja wrzucam do solanki wszystkie warzywa, potem odławiam je sitem, wsadzam jak leci do słoików, zalewam zalewą i pasteryzuję.
Moja siostra moczy wszystko oddzielnie i potem układa warstwami.
W sumie nie widzę żadnej różnicy, tyle że moim sposobem idzie szybciej.
I przestrzegam przed zmniejszaniem ilości cukru w zalewie!