- Paź 28, 2004
- 1,551
- 1
- 0
Kartoffelbrot
Zaczyn:
120g mąki pszennej (typ 550)
120ml wody
5 g świeżych drożdży
Ciasto:
660 g Mąki pszennej (typ 550) (w ogyginale all-purpose flour)
640 g ziemniaków ugotowanych i utłuczonych
120 ml wody
3 łyżeczki soli (morskiej)
40 g świeżych drożdży
2 łyżki oliwki
1. Składniki na zaczyn mieszamy i odstawiamy na 12- 15 godzin.
2. W osolonej wodzie gotujemy ziemniaki , mocno odparowujemy i tłuczemy. Chłodzimy.
3. Wszystkie składniki na ciasto wraz z zaczynem wyrabiamy i odstawiany do wyrośnięcia.
4. Ciasto dzielimy na połowę. Każdą z nich na stolnicy (pod spodem nie żałować mąki) rozciągamy, następnie składamy w kopertę i odstawiamy do wyrośnięcia.
5. Smarujemy oliwką dwa głębokie talerze . Ciasto jeszcze raz rozciągamy, składamy w kopertę a później staramy mu nadać kształt kuli. Kładziemy do talerza, tak by ta ładniejsza (bardziej naprężona ) strona była na górze. Pozostawiamy do ostatecznego wyrośnięcia ( najlepiej w bardzo lekko podgrzanym piekarniku - max 40 stopni)
6. Piekarnik rozgrzewamy do temp 230 stopni. Blachę wyłożyć pergaminem. Bardzo delikatnie zsunąć ciasto, naciąć żyletką i natychmiast wsadzić do piekarnika. Piec ok 10 minut, następnie zmniejszyć temp do 200 stopni, bardzo obficie skropić wodą i piec następne 25 minut. Pod sam koniec znowu chleb skropić wodą .
Ps. Wszystkich miłośników języka polskiego przepraszam za sformułowanie "Okrągły Kartoffelbrot" , ale absolutnie nie leżała mi nazwa " ziemniaczany chleb" czy " chleb z ziemniaków"
Ps 2. W miarę możliwości należy używać sypkich ziemniaków.

Zaczyn:
120g mąki pszennej (typ 550)
120ml wody
5 g świeżych drożdży
Ciasto:
660 g Mąki pszennej (typ 550) (w ogyginale all-purpose flour)
640 g ziemniaków ugotowanych i utłuczonych
120 ml wody
3 łyżeczki soli (morskiej)
40 g świeżych drożdży
2 łyżki oliwki
1. Składniki na zaczyn mieszamy i odstawiamy na 12- 15 godzin.
2. W osolonej wodzie gotujemy ziemniaki , mocno odparowujemy i tłuczemy. Chłodzimy.
3. Wszystkie składniki na ciasto wraz z zaczynem wyrabiamy i odstawiany do wyrośnięcia.
4. Ciasto dzielimy na połowę. Każdą z nich na stolnicy (pod spodem nie żałować mąki) rozciągamy, następnie składamy w kopertę i odstawiamy do wyrośnięcia.
5. Smarujemy oliwką dwa głębokie talerze . Ciasto jeszcze raz rozciągamy, składamy w kopertę a później staramy mu nadać kształt kuli. Kładziemy do talerza, tak by ta ładniejsza (bardziej naprężona ) strona była na górze. Pozostawiamy do ostatecznego wyrośnięcia ( najlepiej w bardzo lekko podgrzanym piekarniku - max 40 stopni)
6. Piekarnik rozgrzewamy do temp 230 stopni. Blachę wyłożyć pergaminem. Bardzo delikatnie zsunąć ciasto, naciąć żyletką i natychmiast wsadzić do piekarnika. Piec ok 10 minut, następnie zmniejszyć temp do 200 stopni, bardzo obficie skropić wodą i piec następne 25 minut. Pod sam koniec znowu chleb skropić wodą .
Ps. Wszystkich miłośników języka polskiego przepraszam za sformułowanie "Okrągły Kartoffelbrot" , ale absolutnie nie leżała mi nazwa " ziemniaczany chleb" czy " chleb z ziemniaków"
Ps 2. W miarę możliwości należy używać sypkich ziemniaków.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: