Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo drożdżowe
Okrągły Kartoffelbrot
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="europa112" data-source="post: 1307683" data-attributes="member: 140"><p><span style="font-size: 26px"><strong>Kartoffelbrot</strong></span></p><p></p><p>[ATTACH=full]74553[/ATTACH]</p><p></p><p>Zaczyn:</p><p>120g mąki pszennej (typ 550)</p><p>120ml wody</p><p>5 g świeżych drożdży</p><p></p><p>Ciasto:</p><p>660 g Mąki pszennej (typ 550) (w ogyginale all-purpose flour)</p><p>640 g ziemniaków ugotowanych i utłuczonych</p><p>120 ml wody</p><p>3 łyżeczki soli (morskiej)</p><p>40 g świeżych drożdży</p><p>2 łyżki oliwki</p><p></p><p>1. Składniki na zaczyn mieszamy i odstawiamy na 12- 15 godzin.</p><p>2. W osolonej wodzie gotujemy ziemniaki , mocno odparowujemy i tłuczemy. Chłodzimy.</p><p>3. Wszystkie składniki na ciasto wraz z zaczynem wyrabiamy i odstawiany do wyrośnięcia.</p><p>4. Ciasto dzielimy na połowę. Każdą z nich na stolnicy (pod spodem nie żałować mąki) rozciągamy, następnie składamy w kopertę i odstawiamy do wyrośnięcia.</p><p>5. Smarujemy oliwką dwa głębokie talerze . Ciasto jeszcze raz rozciągamy, składamy w kopertę a później staramy mu nadać kształt kuli. Kładziemy do talerza, tak by ta ładniejsza (bardziej naprężona ) strona była na górze. Pozostawiamy do ostatecznego wyrośnięcia ( najlepiej w bardzo lekko podgrzanym piekarniku - max 40 stopni)</p><p>6. Piekarnik rozgrzewamy do temp 230 stopni. Blachę wyłożyć pergaminem. Bardzo delikatnie zsunąć ciasto, naciąć żyletką i natychmiast wsadzić do piekarnika. Piec ok 10 minut, następnie zmniejszyć temp do 200 stopni, bardzo obficie skropić wodą i piec następne 25 minut. Pod sam koniec znowu chleb skropić wodą .</p><p></p><p>Ps. Wszystkich miłośników języka polskiego przepraszam za sformułowanie &quot;Okrągły Kartoffelbrot&quot; , ale absolutnie nie leżała mi nazwa &quot; ziemniaczany chleb&quot; czy &quot; chleb z ziemniaków&quot;</p><p>Ps 2. W miarę możliwości należy używać sypkich ziemniaków.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="europa112, post: 1307683, member: 140"] [SIZE=14][B]Kartoffelbrot[/B][/SIZE] [ATTACH=full]74553[/ATTACH] Zaczyn: 120g mąki pszennej (typ 550) 120ml wody 5 g świeżych drożdży Ciasto: 660 g Mąki pszennej (typ 550) (w ogyginale all-purpose flour) 640 g ziemniaków ugotowanych i utłuczonych 120 ml wody 3 łyżeczki soli (morskiej) 40 g świeżych drożdży 2 łyżki oliwki 1. Składniki na zaczyn mieszamy i odstawiamy na 12- 15 godzin. 2. W osolonej wodzie gotujemy ziemniaki , mocno odparowujemy i tłuczemy. Chłodzimy. 3. Wszystkie składniki na ciasto wraz z zaczynem wyrabiamy i odstawiany do wyrośnięcia. 4. Ciasto dzielimy na połowę. Każdą z nich na stolnicy (pod spodem nie żałować mąki) rozciągamy, następnie składamy w kopertę i odstawiamy do wyrośnięcia. 5. Smarujemy oliwką dwa głębokie talerze . Ciasto jeszcze raz rozciągamy, składamy w kopertę a później staramy mu nadać kształt kuli. Kładziemy do talerza, tak by ta ładniejsza (bardziej naprężona ) strona była na górze. Pozostawiamy do ostatecznego wyrośnięcia ( najlepiej w bardzo lekko podgrzanym piekarniku - max 40 stopni) 6. Piekarnik rozgrzewamy do temp 230 stopni. Blachę wyłożyć pergaminem. Bardzo delikatnie zsunąć ciasto, naciąć żyletką i natychmiast wsadzić do piekarnika. Piec ok 10 minut, następnie zmniejszyć temp do 200 stopni, bardzo obficie skropić wodą i piec następne 25 minut. Pod sam koniec znowu chleb skropić wodą . Ps. Wszystkich miłośników języka polskiego przepraszam za sformułowanie "Okrągły Kartoffelbrot" , ale absolutnie nie leżała mi nazwa " ziemniaczany chleb" czy " chleb z ziemniaków" Ps 2. W miarę możliwości należy używać sypkich ziemniaków. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo drożdżowe
Okrągły Kartoffelbrot
Top
Bottom