Oładki z jabłkami na zsiadłym mleku*

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
Mam taki bardzo stary przepis na oładki z jabłkami na zsiadłym mleku, bez drożdży ale z sodą:.

1,5 szklanki mąki
2 jajka
1 szklanka mleka zsiadłego
sól
ćwierć łyżeczki sody
4 jabłka
tłuszcz do smażenia
cukier puder, cukier waniliowy do posypania

Zsiadłe mleko roztrzepać z jajkami, osolić lekko
dodać jabłka pokrojone w plasterki, wymieszać z ciastem. Kłaść łyżką na tłuszcz, smażyć powoli z obu stron na złoty kolor. Gorące posypać cukrem pudrem z cukrem waniliowym. Można podać ze śmietaną.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
dziś zrobiłam je sobie na obiad z połowy porcji, wyszło mi 18 racuchów, ładnie rosły. Zjadłam 6 i pękam;-) Dałam do ciasta łyżkę cukru, bo ja raczej słodkie lubię no i na wierzch też jeszcze cukier puder, no i na połowę porcji 4 małe jabłka pokrojone w sporą kostkę. Nie mam aparatu bo bym pokazała jakie fajne porosły z tą sodą.

hofi

Member
Sie 3, 2006
2,516
2
38
Bardzo to pysznie brzmi, ale skad mam wziac zsiadle mleko??? To w sklepie raz chcialm ukwasic i zrobic serek a tu smrod i galareta. Maslanka albo kefir lub jogurt naturalny bedzie sie nadawac???

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
pewnie będzie się nadawać. A nie ma u Was w sklepach zsiadłego mleka? U nas pełno z różnych mleczarni i w kubkach, i w butelkach- ja wolę te z kubków, niektóre mleczarnie robią fantastyczne mleko zsiadłe, takie gęste, że można kroić łyżką-takie najbardziej lubię. Dzisiejsze oładki robiłam na mleku zsiadłym z Tesco.

hofi

Member
Sie 3, 2006
2,516
2
38
BeataSz @ 22 Jul 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=730421pewnie będzie się nadawać. A nie ma u Was w sklepach zsiadłego mleka? U nas pełno z różnych mleczarni i w kubkach, i w butelkach- ja wolę te z kubków, niektóre mleczarnie robią fantastyczne mleko zsiadłe, takie gęste, że można kroić łyżką-takie najbardziej lubię. Dzisiejsze oładki robiłam na mleku zsiadłym z Tesco.
Szczerze mowiac to nawet nie przyszlo mi do glowy ze mozna kupic. Sprawdze to na pewno. Pamietam tylko takie domowe w litrowej butelce, z serwtka, zimne, pyszne, kwaskowe......
lecker.gif
lecker.gif
lecker.gif

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
dzisiaj zrobiłam oładki z jogurtem bananowym zamiast zsiadłego mleka, z bananem i jabłkiem. Są bardzo pulchne i pyszne, mocno bananowe
lecker.gif

oladki_bananowe_011a.jpg

oladki_bananowe_001a.jpg

Załączniki

• oladki_bananowe_011a.jpg
    oladki_bananowe_011a.jpg
    159.2 KB · Wyświetleń: 0
  • oladki_bananowe_001a.jpg
    oladki_bananowe_001a.jpg
    120.8 KB · Wyświetleń: 0

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy