- Lis 28, 2005
- 33,921
- 6,343
- 113
Oładki z kukurydzą
Bardzo smaczne, chrupiące, ale pulchne w środku placuszki. Robiłam na kolację dla dziecka - wielbiciela kukurydzy, jako alternatywę jego ulubionego omletu z kukurydzą.
Składniki:
200 g ziaren kukurydzy z puszki ( odsączonych z zalewy)
1 szklanka mąki *(ja dałam 1/2 szklanki mąki pszennej i 1/2 szklanki razowej orkiszowej)
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia*
1 białko lub jedno całe jajko
około 2/3 szklanki mleka ( lub mniej, jeśli daje się całe jajko)
1 łyżka posiekanego koperku (opcjonalnie)
sól, pieprz ( ja dodałam jeszcze szczyptę papryki)
olej lub oliwa do smażenia
* w oryginale - 1 szklanka gotowej mąki z proszkiem do pieczenia
Wykonanie:
Połowę kukurydzy zmiksować blenderem na puree'. Dodać mleko, jajko i mąkę z proszkiem. Wymieszać na jednolita masę. Dodać pozostałą kukurydzę, koperek i przyprawy. Dokładnie wymieszać.
Smażyć oładki z dwóch stron na oliwie lub oleju.
Można podawać solo, z kwaśną śmietaną lub sosem pomidorowym.
Na podstawie przepisu Krystyny Franc podanego na Izbushce przez Ilarę:
http://www.izbushka.com/forum/showthread.p...12120#post12120
Bardzo smaczne, chrupiące, ale pulchne w środku placuszki. Robiłam na kolację dla dziecka - wielbiciela kukurydzy, jako alternatywę jego ulubionego omletu z kukurydzą.

Składniki:
200 g ziaren kukurydzy z puszki ( odsączonych z zalewy)
1 szklanka mąki *(ja dałam 1/2 szklanki mąki pszennej i 1/2 szklanki razowej orkiszowej)
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia*
1 białko lub jedno całe jajko
około 2/3 szklanki mleka ( lub mniej, jeśli daje się całe jajko)
1 łyżka posiekanego koperku (opcjonalnie)
sól, pieprz ( ja dodałam jeszcze szczyptę papryki)
olej lub oliwa do smażenia
* w oryginale - 1 szklanka gotowej mąki z proszkiem do pieczenia
Wykonanie:
Połowę kukurydzy zmiksować blenderem na puree'. Dodać mleko, jajko i mąkę z proszkiem. Wymieszać na jednolita masę. Dodać pozostałą kukurydzę, koperek i przyprawy. Dokładnie wymieszać.
Smażyć oładki z dwóch stron na oliwie lub oleju.
Można podawać solo, z kwaśną śmietaną lub sosem pomidorowym.
Na podstawie przepisu Krystyny Franc podanego na Izbushce przez Ilarę:
http://www.izbushka.com/forum/showthread.p...12120#post12120
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: