Więc do jednego omlecika, którym nasyci się osoba o przeciętnym apetycie, potrzeba:
1 dużą lub 2 małe pieczarki
1/2 cebuli
2 jajka
1 łyżkę śmietany 18% lub więcej
szczyptę soli
koncentrat pomidorowy- dałam pół, ale to trochę za dużo, więc w zalezności od gustu 1/3-1/4
1/2 łyżeczki oregano
3 plastry żółtego sera
Instrukcja obsługi nie jest chyba niezbędna ale może ktoś nie wie, co to omlet więc oto, co następuje
Cebulę obrać i pokroić w plasterki, to samo zrobić z pieczarką. W małym rondelku rozgrzać olej, wrzucić oba składniki i zeszklić ok 15 min, mieszając co chwila i ewentualnie dolewając olej.
Jajka wbić do miski, porządnie roztrzepać ze śmietaną i posolić. Na patelni, najlepiej teflonowej, rozgrzać olej i wylać jajka. Ogień ma być raczej mniejszy, żeby cały omlecik ładnie i równomiernie się ściął. W końcowej fazie smażenia trzeba jednak zwiększyć temp, żeby ładnie się przyrumienił od spodu.
Następnie ściętą już powierzchnię omlecika należy posmarować cienko koncentratem, posypać oregano, rozłożyć ser i za pomocą łopatki złożyć go na pół. Wyłączyć kuchenkę i chwilę jeszcze potrzymac patelnię na gorącej płytce, żeby ser się ładnie roztopił. Następnie przełożyć omlecik na talerz i wcinać- obowiązkowo z jakimś warzywkiem (kapustka ze śmietaną lub pomidory z fetą <- to moje ulubione surówki )
Całość smakuje jak pizza- dodatki można oczywiście dowolnie zmieniać- można dać tuńczyka, szynkę, kurczaka, kiełbaskę itd itp.
1 dużą lub 2 małe pieczarki
1/2 cebuli
2 jajka
1 łyżkę śmietany 18% lub więcej
szczyptę soli
koncentrat pomidorowy- dałam pół, ale to trochę za dużo, więc w zalezności od gustu 1/3-1/4
1/2 łyżeczki oregano
3 plastry żółtego sera
Instrukcja obsługi nie jest chyba niezbędna ale może ktoś nie wie, co to omlet więc oto, co następuje
Cebulę obrać i pokroić w plasterki, to samo zrobić z pieczarką. W małym rondelku rozgrzać olej, wrzucić oba składniki i zeszklić ok 15 min, mieszając co chwila i ewentualnie dolewając olej.
Jajka wbić do miski, porządnie roztrzepać ze śmietaną i posolić. Na patelni, najlepiej teflonowej, rozgrzać olej i wylać jajka. Ogień ma być raczej mniejszy, żeby cały omlecik ładnie i równomiernie się ściął. W końcowej fazie smażenia trzeba jednak zwiększyć temp, żeby ładnie się przyrumienił od spodu.
Następnie ściętą już powierzchnię omlecika należy posmarować cienko koncentratem, posypać oregano, rozłożyć ser i za pomocą łopatki złożyć go na pół. Wyłączyć kuchenkę i chwilę jeszcze potrzymac patelnię na gorącej płytce, żeby ser się ładnie roztopił. Następnie przełożyć omlecik na talerz i wcinać- obowiązkowo z jakimś warzywkiem (kapustka ze śmietaną lub pomidory z fetą <- to moje ulubione surówki )
Całość smakuje jak pizza- dodatki można oczywiście dowolnie zmieniać- można dać tuńczyka, szynkę, kurczaka, kiełbaskę itd itp.