- Paź 28, 2004
- 1,551
- 1
- 0
Omlet Arnolda Bennetta
250 g fileta z dorsza
Odrobina mleka, soku z cytryny i oleju
200 ml creme fraiche
50 g startego żółtego sera
5 dużych jajek
30 g masła
sól i pieprz
1. Dorsza solimy i pieprzymy. Skrapiamy sokiem z cytryny i odrobiną oleju. Wkładamy do żaroodpornego naczynia, polewamy kilkoma łyżkami mleka i dusimy w piekarniku przez 15 minut w temp 180 stopni. Po upieczeniu łamiemy filet ryby na kawałki.
2. Creme fraiche delikatnie podgrzewamy ,dodajemy starty żółty ser. Solimy i pieprzymy.
3. Jajka roztrzepujemy. Na patelni rozgrzewamy masło, wlewamy jajka. Delikatnie ścinamy (masa u góry powinna być zupełnie płynna). Łyżką kładziemy duże kleksy creme fraiche i kawałki ryby. Patelnię wkładamy do piekarnika (owijamy papierem aluminiowym rączkę) na górną półkę i zapiekamy przez 5 minut w temp 200 stopni.

250 g fileta z dorsza
Odrobina mleka, soku z cytryny i oleju
200 ml creme fraiche
50 g startego żółtego sera
5 dużych jajek
30 g masła
sól i pieprz
1. Dorsza solimy i pieprzymy. Skrapiamy sokiem z cytryny i odrobiną oleju. Wkładamy do żaroodpornego naczynia, polewamy kilkoma łyżkami mleka i dusimy w piekarniku przez 15 minut w temp 180 stopni. Po upieczeniu łamiemy filet ryby na kawałki.
2. Creme fraiche delikatnie podgrzewamy ,dodajemy starty żółty ser. Solimy i pieprzymy.
3. Jajka roztrzepujemy. Na patelni rozgrzewamy masło, wlewamy jajka. Delikatnie ścinamy (masa u góry powinna być zupełnie płynna). Łyżką kładziemy duże kleksy creme fraiche i kawałki ryby. Patelnię wkładamy do piekarnika (owijamy papierem aluminiowym rączkę) na górną półkę i zapiekamy przez 5 minut w temp 200 stopni.