- Wrz 23, 2004
- 10,244
- 3
- 38
Przepis z książeczki "Kuchnia chińska" Jenny Stacey z serii "Z Kuchennej półeczki":
8 jajek
225 gotowanego kurczaka ( nie miałam, więc pominęłam)
12 dużych obranych krewetek ( miałam mrożone, które wcześniej przelałam wrzątkiem)
2 łyżki posiekanego szczypiorku
2 łyżeczki jasnego sosu sojowego
odrobina sosu chilli
olej do smażenia ( smażyłam na klarowanym maśle)
Ja zrobiłam sobie z dwóch jajek, ponieważ nie miałam kurczaka użyłam samych krewetek, wzięłam chyba z 8 sztuk na tę małą porcję)
Jajka lekko rozbić z sosem sojowym i chilli, dodać pokrojone krewetki i szczypiorek, dobrze wymieszać. Wlać na rozgrzany tłuszcz i, delikatnie mieszając widelcem, smażyć aż spód będzie złotobrązowy, a powierzchnia lekko ścięta ( ja przewróciłam omlet na drugą stronę, bo wierzch nie chciał się zsiąść, a spód już był dobrze rumiany). Usmażony omlet zsunąć na talerz i pokroić w kwadraty.
Bardzo mi smakował.


8 jajek
225 gotowanego kurczaka ( nie miałam, więc pominęłam)
12 dużych obranych krewetek ( miałam mrożone, które wcześniej przelałam wrzątkiem)
2 łyżki posiekanego szczypiorku
2 łyżeczki jasnego sosu sojowego
odrobina sosu chilli
olej do smażenia ( smażyłam na klarowanym maśle)
Ja zrobiłam sobie z dwóch jajek, ponieważ nie miałam kurczaka użyłam samych krewetek, wzięłam chyba z 8 sztuk na tę małą porcję)
Jajka lekko rozbić z sosem sojowym i chilli, dodać pokrojone krewetki i szczypiorek, dobrze wymieszać. Wlać na rozgrzany tłuszcz i, delikatnie mieszając widelcem, smażyć aż spód będzie złotobrązowy, a powierzchnia lekko ścięta ( ja przewróciłam omlet na drugą stronę, bo wierzch nie chciał się zsiąść, a spód już był dobrze rumiany). Usmażony omlet zsunąć na talerz i pokroić w kwadraty.
Bardzo mi smakował.
