- Paź 28, 2004
- 1,551
- 1
- 0
[SIZE=24pt]Omuraisu - Omlet z ryżem[/SIZE]
Potrawa pochodzi z kuchni japonskiej
1 cebula
250g mięsa z piersi kurczaka
250g sypkiego ryżu (2 torebki)
6 pieczarek
1/2 marchewki
2 ząbki czosnku
1 łyżka drobno posiekanego imbiru i drobno posiekanej pietruszki
3 łyżki ketchupu
50g masła
8 jajek
70 ml mleka
1 łyżeczka soli i pieprzu
1. Mięso pokroić w kostkę - 1 cm. Cebulkę pokroić w drobną kosteczkę. Imbir ,pietruszkę i czosnek posiekać. Pieczarki i marchew pokroić w kostkę.
2. Ugotować i odstawić do ostygnięcia ryż.
3. Rozpuścić 10 g masła i podsmażyć cebulę. Dodać mięso i marchewkę (dusić 5 minut). Dodać ryż,imbir,czosnek,pietruszkę i ketchup. Posolić i popieprzyć. Wszystko wymieszać i podsmażać jakie następne 5 minut. Zdjąć z ognia i trzymać by było ciepłe
4. Mieszamy jajka z mlekiem. Dodajemy odrobinę soli i pieprzu. Na patelni o średnicy 17 cm, na maśle, smażymy 4 omlety. Omlety smażymy z obu stron.
5. Omlet nadziewamy ryżem (dajamy sporo nadzienia) i ciasno zwijamy. Polewamy jeszcze ketchupem i serwujemy na ciepło.
Ps.1 W orginalnym przepisie zamiast pieczarek występują grzybki Shiitake .
Ps.2 Japonczycy omlet robią , dodając do jajek 1 łyżkę Shoyu (japonska odmiana sojowejo sosu) i 1 łyżkę Mirin.
Ps.3 Bardzo często w przepisach można spotkać, że zamiast marchewki dodaje się zielony groszek.
Ps.4 Omlet można także podać polany majonezem, ale wtedy do farszu dodajemy dodatkowe dwie łyżki ketchupu.
Potrawa pochodzi z kuchni japonskiej

1 cebula
250g mięsa z piersi kurczaka
250g sypkiego ryżu (2 torebki)
6 pieczarek
1/2 marchewki
2 ząbki czosnku
1 łyżka drobno posiekanego imbiru i drobno posiekanej pietruszki
3 łyżki ketchupu
50g masła
8 jajek
70 ml mleka
1 łyżeczka soli i pieprzu
1. Mięso pokroić w kostkę - 1 cm. Cebulkę pokroić w drobną kosteczkę. Imbir ,pietruszkę i czosnek posiekać. Pieczarki i marchew pokroić w kostkę.
2. Ugotować i odstawić do ostygnięcia ryż.
3. Rozpuścić 10 g masła i podsmażyć cebulę. Dodać mięso i marchewkę (dusić 5 minut). Dodać ryż,imbir,czosnek,pietruszkę i ketchup. Posolić i popieprzyć. Wszystko wymieszać i podsmażać jakie następne 5 minut. Zdjąć z ognia i trzymać by było ciepłe
4. Mieszamy jajka z mlekiem. Dodajemy odrobinę soli i pieprzu. Na patelni o średnicy 17 cm, na maśle, smażymy 4 omlety. Omlety smażymy z obu stron.
5. Omlet nadziewamy ryżem (dajamy sporo nadzienia) i ciasno zwijamy. Polewamy jeszcze ketchupem i serwujemy na ciepło.


Ps.1 W orginalnym przepisie zamiast pieczarek występują grzybki Shiitake .
Ps.2 Japonczycy omlet robią , dodając do jajek 1 łyżkę Shoyu (japonska odmiana sojowejo sosu) i 1 łyżkę Mirin.
Ps.3 Bardzo często w przepisach można spotkać, że zamiast marchewki dodaje się zielony groszek.
Ps.4 Omlet można także podać polany majonezem, ale wtedy do farszu dodajemy dodatkowe dwie łyżki ketchupu.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: