- Maj 11, 2006
- 148
- 0
- 0
Opity (pijany) Izydor
Ciasto na spód:
5 ajek
10 dag cukru
15 dag masła
2 łyżki kakao
5 dag mąki
½ łyżeczki sody
40 dag zmielonych orzechów
¼ l. wódki
¼ l. rumu
dżem wiśniowy - 1 słoiczek
Żółtka utrzeć z cukrem i tłuszczem, dodać kakao, 10 dag orzechów, następnie sodę z mąką i na koniec pianę. Forma 23cm x 38 cm. Upiec ciasto (1750 – 35 min.).
Gorące ciasto posmarować dżemem, na to wyłożyć papkę: 30 dag orzechów (namoczonych w alkoholu).
Ostudzone ciasto posmarować masą czekoladową, położyć biszkopt (można go naponczować herbatą z rumem) i polać polewą.
Masa czekoladowa:
10 dag czekolady gorzkiej
3 jaja
10 dag cukru
2 łyżki kakao
20 dag masła
10 dag margaryny palma
kieliszek spirytusu
Jaja, cukier i kakao ubić na parze. Ostudzić. Czekoladę posiekać. Masło i palmę utrzeć na pianę – dodawać po trochu masę żółtkową.
Delikatnie ucierać dodając kieliszek spirytusu. Na koniec wmieszać posiekaną czekoladę.
Biszkopt czekoladowy:
4 jajka
3 łyżki cukru
szczypta soli
15 g kakao
35 g mąki
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Białka ubić z cukrem i solą na pianę. Dodawać po 1 żółtku. Delikatnie mieszając wsypywać po trochu mieszankę mąki, kakao i proszek. Upiec (1750 – 20 min.).
Dowolna polewa czekoladowa
Smacznego!
Uwaga: Ilość i proporcje (wg gustów smakowych) alkoholu dobrać tak, aby po wymieszaniu powstała gęsta papka.
Ciasto na spód:
5 ajek
10 dag cukru
15 dag masła
2 łyżki kakao
5 dag mąki
½ łyżeczki sody
40 dag zmielonych orzechów
¼ l. wódki
¼ l. rumu
dżem wiśniowy - 1 słoiczek
Żółtka utrzeć z cukrem i tłuszczem, dodać kakao, 10 dag orzechów, następnie sodę z mąką i na koniec pianę. Forma 23cm x 38 cm. Upiec ciasto (1750 – 35 min.).
Gorące ciasto posmarować dżemem, na to wyłożyć papkę: 30 dag orzechów (namoczonych w alkoholu).
Ostudzone ciasto posmarować masą czekoladową, położyć biszkopt (można go naponczować herbatą z rumem) i polać polewą.
Masa czekoladowa:
10 dag czekolady gorzkiej
3 jaja
10 dag cukru
2 łyżki kakao
20 dag masła
10 dag margaryny palma
kieliszek spirytusu
Jaja, cukier i kakao ubić na parze. Ostudzić. Czekoladę posiekać. Masło i palmę utrzeć na pianę – dodawać po trochu masę żółtkową.
Delikatnie ucierać dodając kieliszek spirytusu. Na koniec wmieszać posiekaną czekoladę.
Biszkopt czekoladowy:
4 jajka
3 łyżki cukru
szczypta soli
15 g kakao
35 g mąki
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Białka ubić z cukrem i solą na pianę. Dodawać po 1 żółtku. Delikatnie mieszając wsypywać po trochu mieszankę mąki, kakao i proszek. Upiec (1750 – 20 min.).
Dowolna polewa czekoladowa
Smacznego!
Uwaga: Ilość i proporcje (wg gustów smakowych) alkoholu dobrać tak, aby po wymieszaniu powstała gęsta papka.
