Opity (pijany) Izydor

tess16

Member
Maj 11, 2006
148
0
0
Opity (pijany) Izydor

Ciasto na spód:
5 ajek
10 dag cukru
15 dag masła
2 łyżki kakao
5 dag mąki
½ łyżeczki sody
40 dag zmielonych orzechów
¼ l. wódki
¼ l. rumu
dżem wiśniowy - 1 słoiczek

Żółtka utrzeć z cukrem i tłuszczem, dodać kakao, 10 dag orzechów, następnie sodę z mąką i na koniec pianę. Forma 23cm x 38 cm. Upiec ciasto (1750 – 35 min.).
Gorące ciasto posmarować dżemem, na to wyłożyć papkę: 30 dag orzechów (namoczonych w alkoholu).
Ostudzone ciasto posmarować masą czekoladową, położyć biszkopt (można go naponczować herbatą z rumem) i polać polewą.

Masa czekoladowa:
10 dag czekolady gorzkiej
3 jaja
10 dag cukru
2 łyżki kakao
20 dag masła
10 dag margaryny palma
kieliszek spirytusu

Jaja, cukier i kakao ubić na parze. Ostudzić. Czekoladę posiekać. Masło i palmę utrzeć na pianę – dodawać po trochu masę żółtkową.
Delikatnie ucierać dodając kieliszek spirytusu. Na koniec wmieszać posiekaną czekoladę.

Biszkopt czekoladowy:
4 jajka
3 łyżki cukru
szczypta soli
15 g kakao
35 g mąki
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Białka ubić z cukrem i solą na pianę. Dodawać po 1 żółtku. Delikatnie mieszając wsypywać po trochu mieszankę mąki, kakao i proszek. Upiec (1750 – 20 min.).

Dowolna polewa czekoladowa

Smacznego!

Uwaga: Ilość i proporcje (wg gustów smakowych) alkoholu dobrać tak, aby po wymieszaniu powstała gęsta papka.


 

inula

Member
Lis 4, 2008
2,087
0
0
dziękuję
anbetung.gif
 

inula

Member
Lis 4, 2008
2,087
0
0
czy tam w spodzie ma być 5 dag mąki ? czy wkradł się błąd i ma być 50?
i szklanka wódki i szklanka rumu?
 

tess16

Member
Maj 11, 2006
148
0
0
Inula, tak tylko 5 dag mąki, to ciasto przypomina trochę taki tęższy biszkopt.
Orzechy bywają różne, jedne bardziej wysuszone inne mniej i różnie chłoną alkohol, dlatego trzeba go wlewać po trochu do konsystencji gęstej orzechowej papki.
 

tess16

Member
Maj 11, 2006
148
0
0
Joasiu, pewne przepisy krążą w danym środowisku metodą "jedna pani drugiej pani" i trudno ustalić ich autora. U mnie w domu to ciasto piecze się od dobrych 15 lat. Nawiązując do Ewy Wachowicz, to pochodzi ona z moich okolic, przysłowiowy "rzut beretem". Pani Ewa twierdzi, że ciasta na które przepisy podaje i w książce i w programie piekła jej mama i babcia. To wiele wyjaśnia.
Jean, dziękuję
icon_smile.gif
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,182
3,438
113
Tess, podałam link z przepisem E. Wachowcz dla porównania (bo zapamiętał mi się z programu telewizyjnego przez tę monstrualną ilość alkoholu) i bez żadnej sugestii, kto był jego autorem, choć nawiasem mówiąc podanie źródła jest zawsze mile widziane, nawet jeśli są nim zapiski rodzinne.
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: