- Sty 2, 2008
- 13,189
- 7,896
- 113
Wpisuję, bo zrobiłam dziś na obiad i bardzo mi smakowało. Robi się migiem, tyle mniej więcej czasu, ile makaron się gotuje. Polecam dla wielbicieli śmietanowych sosów do makaronu.
Przepis pochodzi z książki "Podróże kulinarne. Kuchnia włoska" wyd. Rzeczpospolita.
Składniki (dla 4 osób):
375 g makaronu orecchiette
60 g masła
125 g drobno pokrojonego boczku wędzonego pancetta (u mnie na prowincji nie kupię, dałam zwykły wędzony boczek)
150 g pokrojonych w cienkie plasterki grzybów (dałam pieczarki)
1 rozgnieciony ząbek czosnku
1 łyżeczka zmielonego czarnego pieprzu
300 ml śmietany (dałam słodką 30%)
1/2 szklanki drobno startego parmezanu (zamiennie dałam grana padano)
Makaron ugotować al dente.
W czasie gotowania makaronu zrobić sos: na patelni rozpuścić masło, wrzucić boczek i smażyć ok. 5 minut, mieszając. Następnie dodać grzyby i czosnek i smażyć kolejne 3 minuty. Dodać pieprz i śmietanę, gotować na małym ogniu ok. 5 minut, aż sos wygotuje się do połowy. Dodać ser i gotować kolejne 5 minut, aż ser się rozpuści.
Do sosu wrzucić ugotowany makaron, wymieszać, i gotowe
Makaron akurat przypadkowo miałam taki jak w przepisie, ale moim zdaniem penne, fusilli albo inny tej wielkości będą równie dobre.
Chciałam, żeby danie było treściwsze, więc dałam ok. 250 g pieczarek i trochę więcej boczku, niż w przepisie.
Zdjęcia nie ma, bo potrawa lepiej smakuje, niż wygląda
Przepis pochodzi z książki "Podróże kulinarne. Kuchnia włoska" wyd. Rzeczpospolita.
Składniki (dla 4 osób):
375 g makaronu orecchiette
60 g masła
125 g drobno pokrojonego boczku wędzonego pancetta (u mnie na prowincji nie kupię, dałam zwykły wędzony boczek)
150 g pokrojonych w cienkie plasterki grzybów (dałam pieczarki)
1 rozgnieciony ząbek czosnku
1 łyżeczka zmielonego czarnego pieprzu
300 ml śmietany (dałam słodką 30%)
1/2 szklanki drobno startego parmezanu (zamiennie dałam grana padano)
Makaron ugotować al dente.
W czasie gotowania makaronu zrobić sos: na patelni rozpuścić masło, wrzucić boczek i smażyć ok. 5 minut, mieszając. Następnie dodać grzyby i czosnek i smażyć kolejne 3 minuty. Dodać pieprz i śmietanę, gotować na małym ogniu ok. 5 minut, aż sos wygotuje się do połowy. Dodać ser i gotować kolejne 5 minut, aż ser się rozpuści.
Do sosu wrzucić ugotowany makaron, wymieszać, i gotowe

Makaron akurat przypadkowo miałam taki jak w przepisie, ale moim zdaniem penne, fusilli albo inny tej wielkości będą równie dobre.
Chciałam, żeby danie było treściwsze, więc dałam ok. 250 g pieczarek i trochę więcej boczku, niż w przepisie.
Zdjęcia nie ma, bo potrawa lepiej smakuje, niż wygląda