Piekne, kolorowe danie pelne witamin
1 szklanka oliwy z oliwek
1/2 szklanki pokrojonej w mala kostke pancetty
1 mala cebula, w cienkie plasterki
1 mala marchewka, porkojona w niewielka kostke
25 dag makaronu orecchiette
2 szklanki pomidorkow koktajkowych, pokroic na polowki
1 puszka ciecierzycy( ok 500 ml), odsaczyc
2 zabki czosnku, przepuscic przez praske
1 lyzeczka suszonej bazylii
1/4 lyzeczki soli
1/4 lyzeczki ostrej suszonej papryczki chilli
2 garsci mlodych lisci szpinaku
parmezan lub romano ser do posypania
Wode gotujemy na makaron. W miedzyczasie na duzej glebokiej patelce rpzgrzewamy oliwe, dodajemy pancete i smazymy przez okolo 3 minuty az panceta bedzie chrupiaca. Nastepnie dodajemy marchewke, cebule i calosc gotujemy okolo 3-5 minut.
Makaron gotujemy do uzyskania odpowiedniej miekkosci. Do patelki dodajemy pomidory, ciecierzyce, czosnek, bazylie, sol i chilli- gotujemy az pomidory zmiekna ( okolo 3-5 minut). Od makaronu gotujacego sie odlewamy 1/4 szklanki wody i zostawiamy na pozniej . Makaron odcedzamy, do warzyw dodajemy makaron , szpinak i kilka lyzek odlozonej wody z gotojucego sie makaronu ( w zaleznosci od upodoban dostosujemy ilosc dodawanej wody)- gotujemy jeszcze przez kilka minut az szpinak zmieknie.
Makaron podajemy posypany serem i swiezo zmielonym pieprzem

1 szklanka oliwy z oliwek
1/2 szklanki pokrojonej w mala kostke pancetty
1 mala cebula, w cienkie plasterki
1 mala marchewka, porkojona w niewielka kostke
25 dag makaronu orecchiette
2 szklanki pomidorkow koktajkowych, pokroic na polowki
1 puszka ciecierzycy( ok 500 ml), odsaczyc
2 zabki czosnku, przepuscic przez praske
1 lyzeczka suszonej bazylii
1/4 lyzeczki soli
1/4 lyzeczki ostrej suszonej papryczki chilli
2 garsci mlodych lisci szpinaku
parmezan lub romano ser do posypania
Wode gotujemy na makaron. W miedzyczasie na duzej glebokiej patelce rpzgrzewamy oliwe, dodajemy pancete i smazymy przez okolo 3 minuty az panceta bedzie chrupiaca. Nastepnie dodajemy marchewke, cebule i calosc gotujemy okolo 3-5 minut.
Makaron gotujemy do uzyskania odpowiedniej miekkosci. Do patelki dodajemy pomidory, ciecierzyce, czosnek, bazylie, sol i chilli- gotujemy az pomidory zmiekna ( okolo 3-5 minut). Od makaronu gotujacego sie odlewamy 1/4 szklanki wody i zostawiamy na pozniej . Makaron odcedzamy, do warzyw dodajemy makaron , szpinak i kilka lyzek odlozonej wody z gotojucego sie makaronu ( w zaleznosci od upodoban dostosujemy ilosc dodawanej wody)- gotujemy jeszcze przez kilka minut az szpinak zmieknie.
Makaron podajemy posypany serem i swiezo zmielonym pieprzem
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: