Orecchiette z tuńczykiem – czyli danie na lato
Danie to pochodzi z Włoch. Jest bardzo smaczne i doskonale nadaje się na letnie, upalne dni. Każdy kto je spróbuje z pewnością powie mniam mniam
W wersji na ciepło doskonałe nawet na zimę
składniki
400 g makaronu Orecchiette
2 puszki tuńczyka w oleju
pęczek sałaty rucolla
250-500g pomidorków koktajlowych
40 g parmezanu
½ pęczka natki pietruszki (lub bazylii)
1 gomółka sera mozarella
oliwa z oliwek
1/2 cytryny
150 ml białego wytrawnego wina
4 łyżki mleka
1 omlet –frittata:
2 jajka
2 łyżki mleka
sól i pieprz
sposób przygotowania
Makaron orecchiette ugotować al dente i wystudzić.
Mięso z tuńczyka rozgnieść widelcem na małe kawałeczki, podsmażyć na oleju (tym z puszki), przyprawić solą i pieprzem. Dodać sok z jednej połówki cytryny, a także otartą skórkę z cytryny. Wlać wino, oraz 4 łyżki mleka i dusić przez moment pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając. Po chwili zdjąć z gazu i wystudzić.
Jajka roztrzepać widelcem, dodać odrobinę soli i 2 łyżki mleka. Z tak wyrobionej masy jajecznej usmażyć prosty omlet na oliwie z oliwek. Omlet należy wystudzić, a następnie pociąć na cieniutkie paseczki.
Pomidorki koktajlowe pociąć na ćwiartki, posiekać natkę pietruszki, a mozarellę pokroić na małe kawałeczki.
Do dużej miski przełożyć wystudzony makaron, wlać sos tuńczykowy i wszystko dokładnie wymieszać. Następnie wrzucić omlet pokrojony na paseczki, pokrojone pomidorki i mozarellę, posiekaną natkę pietruszki, sałatę rukolla (jeżeli liście są duże można je porwać na mniejsze kawałeczki), a także starty parmezan. Wszystko wymieszać z 1-2 łyżek oliwy z oliwek. Przyprawić solą i pieprzem do smaku, i jeszcze raz dokładnie wymieszać. Podawać schłodzone.
Danie można spozywac na ciepło - wówczas nie chłodzimy
Smacznego!!!

Danie to pochodzi z Włoch. Jest bardzo smaczne i doskonale nadaje się na letnie, upalne dni. Każdy kto je spróbuje z pewnością powie mniam mniam
W wersji na ciepło doskonałe nawet na zimę

składniki
400 g makaronu Orecchiette
2 puszki tuńczyka w oleju
pęczek sałaty rucolla
250-500g pomidorków koktajlowych
40 g parmezanu
½ pęczka natki pietruszki (lub bazylii)
1 gomółka sera mozarella
oliwa z oliwek
1/2 cytryny
150 ml białego wytrawnego wina
4 łyżki mleka
1 omlet –frittata:
2 jajka
2 łyżki mleka
sól i pieprz
sposób przygotowania
Makaron orecchiette ugotować al dente i wystudzić.
Mięso z tuńczyka rozgnieść widelcem na małe kawałeczki, podsmażyć na oleju (tym z puszki), przyprawić solą i pieprzem. Dodać sok z jednej połówki cytryny, a także otartą skórkę z cytryny. Wlać wino, oraz 4 łyżki mleka i dusić przez moment pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając. Po chwili zdjąć z gazu i wystudzić.
Jajka roztrzepać widelcem, dodać odrobinę soli i 2 łyżki mleka. Z tak wyrobionej masy jajecznej usmażyć prosty omlet na oliwie z oliwek. Omlet należy wystudzić, a następnie pociąć na cieniutkie paseczki.
Pomidorki koktajlowe pociąć na ćwiartki, posiekać natkę pietruszki, a mozarellę pokroić na małe kawałeczki.
Do dużej miski przełożyć wystudzony makaron, wlać sos tuńczykowy i wszystko dokładnie wymieszać. Następnie wrzucić omlet pokrojony na paseczki, pokrojone pomidorki i mozarellę, posiekaną natkę pietruszki, sałatę rukolla (jeżeli liście są duże można je porwać na mniejsze kawałeczki), a także starty parmezan. Wszystko wymieszać z 1-2 łyżek oliwy z oliwek. Przyprawić solą i pieprzem do smaku, i jeszcze raz dokładnie wymieszać. Podawać schłodzone.
Danie można spozywac na ciepło - wówczas nie chłodzimy
Smacznego!!!