- Wrz 13, 2004
- 8,558
- 25
- 38
pyszna, sycaca, rozgrzewajaca potrawa o zadziwiajacym smaku
1-2 ostre papryczki chili czerwone(ja zapomnialam
)
150g cebuli
450g marchwi
700g ziemniakow, malych nie rozpadajacych sie
1-2 paleczek cynamonowych
300ml soku z marchwi
300ml bulionu warzywnego
75g suszonych moreli
1 puszka, sloiczek ciecierzycy(mozna ugotowac sucha)
1/2 peczku zielonej pietruszki
1lyzka cuminu
2lyzki soku z cytryny
1lyzka maki ziemniaczanej
sol
pieprz cayenne
ser owczy, eventualnie ser feta
papryczke chili pokroic w mala kosteczke
cebule obrac pokroic w dwunastki
marchew obrac pokroic w cienkie slupki
zieniaki obrac(ja nie obieralam, mialam takie ladne, jak nowe) w razie potrzeby przekroic
w garnku rozgrzac 4 lyzki oleju wrzucic warzywa i podsmazyc mieszajac(nie brazowiec) tylko tak poddusic
dodac szafran, cynamon, cumin, dolac bulion i sok marchwiowy, pyrkac pod przykryciem 20 minut
wyjac palke cynamonowa, dodac suszone morele, sok cytrynowy
make ziemniaczana wymieszac z mala iloscia wody i dodac do potrawy, pyrkac jesze 4 minuty
na koniec dosmaczyc sola, wsypac polowe posiekanej pietruszki
podawac z np. z chlebem nan i kawalkami owczego sera posypanego pieprzem cayenne i reszta pietruszki
1-2 ostre papryczki chili czerwone(ja zapomnialam
150g cebuli
450g marchwi
700g ziemniakow, malych nie rozpadajacych sie
1-2 paleczek cynamonowych
300ml soku z marchwi
300ml bulionu warzywnego
75g suszonych moreli
1 puszka, sloiczek ciecierzycy(mozna ugotowac sucha)
1/2 peczku zielonej pietruszki
1lyzka cuminu
2lyzki soku z cytryny
1lyzka maki ziemniaczanej
sol
pieprz cayenne
ser owczy, eventualnie ser feta
papryczke chili pokroic w mala kosteczke
cebule obrac pokroic w dwunastki
marchew obrac pokroic w cienkie slupki
zieniaki obrac(ja nie obieralam, mialam takie ladne, jak nowe) w razie potrzeby przekroic
w garnku rozgrzac 4 lyzki oleju wrzucic warzywa i podsmazyc mieszajac(nie brazowiec) tylko tak poddusic
dodac szafran, cynamon, cumin, dolac bulion i sok marchwiowy, pyrkac pod przykryciem 20 minut
wyjac palke cynamonowa, dodac suszone morele, sok cytrynowy
make ziemniaczana wymieszac z mala iloscia wody i dodac do potrawy, pyrkac jesze 4 minuty
na koniec dosmaczyc sola, wsypac polowe posiekanej pietruszki
podawac z np. z chlebem nan i kawalkami owczego sera posypanego pieprzem cayenne i reszta pietruszki
