- Lis 26, 2007
- 411
- 0
- 0
Od jakiegos czasu mieszkaja u mnie rodzice (u siebie maja remont) i przeszli na moją dietkę (South Beach), świetnie sobie radzą i sa już na III Fazie
Tata na śniadanie je "dozwolone" ciasteczko wkruszone do serka wiejskiego lub jogurtu, zobaczyłam ostatnio, ze Digestivy i Amoniaczki mu sie już skończyły postanowiłam upiec coś nowego. Postanowiłam wykorzystac mąkę orkiszową pełnoziarnistą, której całkiem spory zapas mam w domku i szybciutko upiekłam 26 pięknych i smaczniutkich gwiazdeczek. Po tym wstępie historycznym przepis:
Składniki:
250g mąki orkiszowej
ok 2 łyżki otrębów mieszanych (pszenne, żytnie, orkiszowe)
2 jajka
ok 2 łyzki masła
1 łyżeczka anyżku - utłuczonego w moździerzu
1/2 łyżeczki cynamonu
1,5 łyżki fruktozy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
- z podanych składników zagnieśc zwarte ciasto
- rozwałkować na ok 0.5 cm i wycinać dowolne kształty
- upiec w 220 stopniach przez 5 minut
- wystudzić na kratce (mozna polukrować lub dowolnie ozdobić)
i dokumentacja zdjęciowa:
smacznego

Składniki:
250g mąki orkiszowej
ok 2 łyżki otrębów mieszanych (pszenne, żytnie, orkiszowe)
2 jajka
ok 2 łyzki masła
1 łyżeczka anyżku - utłuczonego w moździerzu
1/2 łyżeczki cynamonu
1,5 łyżki fruktozy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
- z podanych składników zagnieśc zwarte ciasto
- rozwałkować na ok 0.5 cm i wycinać dowolne kształty
- upiec w 220 stopniach przez 5 minut
- wystudzić na kratce (mozna polukrować lub dowolnie ozdobić)
i dokumentacja zdjęciowa:


smacznego
