- Gru 21, 2005
- 7,253
- 6
- 0
Dla Aniutki, aby mogla napelniac swoje bezdenne cookie jars
Nozki:
200g maki
80-100g zmielonych orzechow wloskich
1 lyzeczka proszku do pieczenia
70g cukru
70g masla
1 jajko
Do miski przesialam trzy pierwsze skladniki. Cukier utarlam z maslem, dodalam jajko, zmiksowalam, a nastepnie dodalam sypkie skladniki i zagnioslam krotko, na koniec tworzac kule, ktora zawinelam w folie i wlozylam do lodowki.
Kapelusze:
380g maki
1 lyzka proszku do pieczenia
150g cukru
150g masla
1 jajko
1 zoltko
1 lyzeczka ekstraktu z wanilii
Zagniotlam ciasto jak wyzej.
Gdy ciasto na kapelusze chlodzilo sie, z ciasta na nozki robilam waleczki i dzielilam je na kawalki, ok 3cm. W suie 40-45 nozek. Pieklam w piecu rozgrzanym do 180c 10-15 min.
Ciasto a kapelusze podzielilam a 40-45 kawalkow z ktorych formowalam kulki. Czesc delikatnie splaszczylam, czesc zostawilam w formie kulek. pieklam ak wyzej.
Gorace ciasteczka kapelusze drazylam lyzeczka do melonow. Zimne ciasteczka krusza sie i rozpadaja. Okruszki wsypalam do miski.
Nadzienie:
okruszki z kapeluszy
80g mielonych orzechow wloskich
1 czubata lyzka kakao
1 lyzka cukru pudru
2-3 lyzki rumu
2-3 lyzek dzemu morelowego
Polaczylam wszystkie skladniki na dosc zwarta mase, ktora wypelnilam kapelusze. Wcisnelam w mase nozki grzybkow, wyrownalam, pozbywajac sie nadmiaru masy.
Czekoladowa pomada:
200g czekolady 70%
60g masla
Czekolade rozpuscilam z maslem w bain marie.
Gotowe grzybki maczalam w pomadzie i odkladala na tacke. tacke wstawlam do lodowki.
Moza je przechowywac do tygodnia w szczelnym pojemiku w chlodzie.
Ciastka sa pyszne.


Nozki:
200g maki
80-100g zmielonych orzechow wloskich
1 lyzeczka proszku do pieczenia
70g cukru
70g masla
1 jajko
Do miski przesialam trzy pierwsze skladniki. Cukier utarlam z maslem, dodalam jajko, zmiksowalam, a nastepnie dodalam sypkie skladniki i zagnioslam krotko, na koniec tworzac kule, ktora zawinelam w folie i wlozylam do lodowki.
Kapelusze:
380g maki
1 lyzka proszku do pieczenia
150g cukru
150g masla
1 jajko
1 zoltko
1 lyzeczka ekstraktu z wanilii
Zagniotlam ciasto jak wyzej.
Gdy ciasto na kapelusze chlodzilo sie, z ciasta na nozki robilam waleczki i dzielilam je na kawalki, ok 3cm. W suie 40-45 nozek. Pieklam w piecu rozgrzanym do 180c 10-15 min.
Ciasto a kapelusze podzielilam a 40-45 kawalkow z ktorych formowalam kulki. Czesc delikatnie splaszczylam, czesc zostawilam w formie kulek. pieklam ak wyzej.
Gorace ciasteczka kapelusze drazylam lyzeczka do melonow. Zimne ciasteczka krusza sie i rozpadaja. Okruszki wsypalam do miski.
Nadzienie:
okruszki z kapeluszy
80g mielonych orzechow wloskich
1 czubata lyzka kakao
1 lyzka cukru pudru
2-3 lyzki rumu
2-3 lyzek dzemu morelowego
Polaczylam wszystkie skladniki na dosc zwarta mase, ktora wypelnilam kapelusze. Wcisnelam w mase nozki grzybkow, wyrownalam, pozbywajac sie nadmiaru masy.
Czekoladowa pomada:
200g czekolady 70%
60g masla
Czekolade rozpuscilam z maslem w bain marie.
Gotowe grzybki maczalam w pomadzie i odkladala na tacke. tacke wstawlam do lodowki.
Moza je przechowywac do tygodnia w szczelnym pojemiku w chlodzie.
Ciastka sa pyszne.


Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: