- Wrz 1, 2006
- 1,706
- 0
- 0
Powstało z potrzeby utylizowania zalegających w domu, koszmarnych dość ilości włoskich orzechów. Dość lekkie, na pewno szybkie, jeśli nie liczyć czasu łuskania i siekania.
Składniki:
- szklanka mąki
- 0.7 szklanki cukru
- szklanka posiekanych włoskich orzechów, uprzednio podprażonych na suchej patelni
- pół szklanki pokruszonych płatków otrębowych (albo musli, jak mniemam)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżeczka sody
- 1 duże jajko
- pół szklanki mleka
- pół szklanki kefiru
- trzy łyżki oleju
- szklanka jagód, borówek, żurawiny – dowolnie
- dwie łyżki jasnego cukru trzcinowego
Rozgrzewamy piekarnik do ca 200 stopni. Formę 20 – 22 cm smarujemy masłem i wykładamy papierem. Mieszany suche składniki. Mieszamy mokre. Wlewamy mokre to suchych, merdamy łyżką. Dodajemy borówki, lekki mieszamy. I na blachę. Posypujemy po wierzchu cukrem trzcinowym i do pieca na około 25 – 30 minut. Sprawdzamy patyczkiem.
Kroić polecam nożem z piłką, orzechy stawiają lekki opór.
Składniki:
- szklanka mąki
- 0.7 szklanki cukru
- szklanka posiekanych włoskich orzechów, uprzednio podprażonych na suchej patelni
- pół szklanki pokruszonych płatków otrębowych (albo musli, jak mniemam)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżeczka sody
- 1 duże jajko
- pół szklanki mleka
- pół szklanki kefiru
- trzy łyżki oleju
- szklanka jagód, borówek, żurawiny – dowolnie
- dwie łyżki jasnego cukru trzcinowego
Rozgrzewamy piekarnik do ca 200 stopni. Formę 20 – 22 cm smarujemy masłem i wykładamy papierem. Mieszany suche składniki. Mieszamy mokre. Wlewamy mokre to suchych, merdamy łyżką. Dodajemy borówki, lekki mieszamy. I na blachę. Posypujemy po wierzchu cukrem trzcinowym i do pieca na około 25 – 30 minut. Sprawdzamy patyczkiem.
Kroić polecam nożem z piłką, orzechy stawiają lekki opór.