Orzechowe

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
przepis ten mam od bardzo dawna, ale dopiero teraz zrobiłam go po raz pierwszy. Ale po tym pierwszym razie, będzie pieczone na pewno często, bo bardzo mi smakuje

o2.JPG

Składniki:

Ciasto:
- 250 g mąki
- 200 g masła (nie margaryny)
- 2 żółtka (białka zostawiamy do orzechów)
- 2 łyżki wody
- szczypta soli
- 1 łyżka cukru pudru (może być też cukier drobny)

Masa orzechowa:
- 7 jajek + 2 białka pozostałe z ciasta
- 200 g cukru
- 250 g mielonych orzechów włoskich
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli

Dodatkowo:
1 słoiczek konfitury wiśniowej lub smażonych wiśni

Wykonanie:

Ciasto: Mąkę posiekać z zimnym masłem. Dodać żółtka, sól, cukier i wodę. Szybko zagnieść ciasto , podzielić na dwie części i wstawić owinięte w folię do lodówki na ok. 1 godzinę.
Po schłodzeniu, jedną część ciasta rozwałkować (ciasto wychodzi bardzo cieniutkie. Najlepiej wałkować na papierze do pieczenia i przykryte również takim papierem) i wyłożyć na dno blaszki 24 x 36
Na ciasto wyłożyć konfiturę wiśniową lub smażone wiśnie.

Masa orzechowa: Białka (9 szt.) ubić na sztywną pianę z dodatkiem soli. Teraz dodawać stopniowo cukier, wciąż ubijając. Następnie dodawać po jednym żółtku, nie przerywając ubijania. Orzechy wymieszać z proszkiem do pieczenia i bardzo delikatnie wymieszać z masą białkowo-żółtkową.
Wylać masę na ciasto w blaszce

Drugą część ciasta również rozwałkować i delikatnie ułożyć na masie orzechowej.

Całość pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175-180 stopni, przez ok. 50-60 minut.

o5.JPG

Załączniki

• o2.JPG
    o2.JPG
    83.8 KB · Wyświetleń: 1
  • o5.JPG
    o5.JPG
    79.1 KB · Wyświetleń: 1

Janka

Member
Mar 19, 2005
4,557
1
0
Przecudnej urody,masz talent kobieto
anbetung.gif

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
Dziękuję Janka
cvety.gif
. Uroda tego ciasta wynika sama z siebie i ze składników. Ciasto jest bardzo proste w wykonaniu (poza tym wałkowaniem
icon_mrgreen.gif
)

anni

Member
Wrz 1, 2009
284
0
0
Krystyna9
wink.gif

jakie piękne i smaczne ciasto
mniam.gif

żałośnie że nie ma jajek domu, a ja sklep nie chce się wychodzić, to zrobię późniejszym
icon_smile.gif

Maria z Łeby

Well-known member
Gru 26, 2006
35,956
2,885
113
Krysiuuuu, pytam się: czy jaaa, Ci kiedyś mówiłam, że znęcasz się nade mną
gruebel_2.gif
.
Na temat ciasta nie wypowiem się, każdy widzi jakie nie APETYCZNE
lecker.gif
.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
Tak jak widać. Równiutko, idealnie. . Nawet bardzo się nie przykładałam do krojenia. Można zrobić w ciut mniejszej blasze, to będzie jeszcze wyższe, ale lepiej rozwałkuje się ciasto (ja nie umiem wałkować
icon_redface.gif
)

kasiak73

Member
Lut 15, 2005
2,590
0
0
Krysiu czy mogę upiec orzechowca w czwartek czy to będzie za wcześnie?
Potrzebuje ciacho na sobote.
Będe miała dużo przygotowań i próbuje sobie wszytsko rozplanować.

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
Dziewczyny, uważam, że można je zrobić w czwartek na sobotę. Pierwszego dnia, wierzchnie ciasto jest takie fajnie chrupiące, w następne trochę mniej, ale smak ten sam . Byle tylko nie stało w cieple (ale i nie w lodówce). U mnie stało na parapecie okiennym , przy rozszczelnionym oknie. Na moich zdjęciach, robionych w sobotę, jest ciasto upieczone w piątek.
Przypominam, że ciasto wałkowane jest bardzo cieniutkie i niezbyt wygodnie przenosi się je na blaszkę (szczególnie to wierzchnie). Jeżeli ktoś obawia się, że może mieć problem, to powinien wziąć odrobinę mniejszą foremkę.

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
To z pewnością będzie mi smakowało! muszę przy najbliższej okazji upiec, jestem miłośniczką ciast orzechowych
lecker.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy