Orzechowiec

Gusia

Member
Wrz 28, 2004
2,907
0
0
ciasto:
500g maki
200g cukru
200g maragryny
2 łyzki miodu
2 łyzki mleka
2 łyżeczki sody

Polewa orzechowa:
300g pokrojonych orzechów włoskich
100g margaryny
100g cukru
2 łyżki miodu

krem:
1 budyn śmietankowy
1 1/2 szklanki mleka
1 margaryna
150g cukru pudru
2 łyzki kawy rozpuszczalnej

Sodę rozpuszczam w mleku. Ze wszystkich składników łącznie z sodą wyrabiam kruche ciasto. Dzielę na dwie częsci i pieke jeden placek.
Składnik polewy orzechowej przesmażam na patelni i wykładam na drugi placek i pieke razem.

Kawę rozpuszczam w 2-3 łyżkach wrzącej wody i pozostwiam do wystygnięcia. Gotuję budyń i pozstawiam dow ystygnięcia. Margaryne (masło) ucieram na puch z cukrem i dodaję stopniowo wystudzony budyń i kawę.

Placek z orzechami na spód na to masa kawowa i na wierzch palcek bez orzechów. wierzch można polać polewą czekoladową.


Polewa czekoladowa:
3 pełne łyżki cukru pudru
4 łyżki kakao
4 łyżki śmietany lub mleka
70g masła

Masło rozpuścić, przestudzić. Dodać resztę składników i dokładnie połączyć, ucierać do uzyskania gładkiej masy.