- Lut 28, 2006
- 7,620
- 1
- 38
Przepis mam od mojej koleżanki Anety
Składniki:
Ciasto I:
10 żółtek
25 dag cukru pudru
3 łyżeczki kakao
5 łyżek mleka
25 dag zmielonych orzechów
cukier waniliowy
6 - 8 białek
Ciasto II:
10 białek
25 dag cukru pudru
sok z pół cytryny
25 dag zmielonych (a wcześniej obranych ze skórki) migdałów
3 łyżki bułki tartej
cukier waniliowy (lub migdałowy)
Na wierzch:
dżem ananasowy
polewa czekoladowa ( ja zrobiłam z przepisu owieczki: https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=10676&hl=polewa )
Wykonanie:
Ciasto I:
Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać kakao rozmieszane w mleku, następnie wmieszać cukier waniliowy, orzechy, a na koniec delikatnie połączyć z pianą ubitą z białek. Wylać do przygotowanej tortownicy (30 cm? nie wiem, bo nie było podane w oryginalnym przepisie)
Ciasto II:
Ubić pianę z białek, dodać cukier i sok z cytryny, dalej ubijać, następnie delikatnie wymieszać z migdałami, bułką tartą i cukrem waniliowym. Wylać na ciasto orzechowe. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza i piec 50 - 60 minut.
Upieczone ciasto ostudzić, posmarować dżemem ananasowym, a następnie polewą czekoladową. Jeść
Moje uwagi:
Robiłam z połowy porcji w blaszce prostokątnej o wymiarach 25 x 30 cm. Zmniejszyłam ilość cukru, do każdego ciasta dałam 0,25 szklanki. Użyłam zwykłego cukru kryształu, bo moim zdaniem żółtka i piana lepiej się wtedy ubijają. Cukier w pierwszym cieście podzieliłam na pół i część użyłam do ubicia piany z białek, aby była sztywniejsza. Nie miałam cukru waniliowego, więc dałam po pół łyżki domowego ekstraktu waniliowego. Piekłam w temperaturze 180 stopni Celsjusza, ale i tak po jakiś 15 minutach zmniejszyłam do 170 stopni i nakryłam folią aluminiową, bo zbyt szybko nabierało koloru, trzeba sprawdzić wg własnego piekarnika. Zanim ukroiłam schłodziłam w lodówce. Ciasto jest bardzo smaczne, puszyste i wilgotne, takie jak lubię, polecam

Składniki:
Ciasto I:
10 żółtek
25 dag cukru pudru
3 łyżeczki kakao
5 łyżek mleka
25 dag zmielonych orzechów
cukier waniliowy
6 - 8 białek
Ciasto II:
10 białek
25 dag cukru pudru
sok z pół cytryny
25 dag zmielonych (a wcześniej obranych ze skórki) migdałów
3 łyżki bułki tartej
cukier waniliowy (lub migdałowy)
Na wierzch:
dżem ananasowy
polewa czekoladowa ( ja zrobiłam z przepisu owieczki: https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=10676&hl=polewa )
Wykonanie:
Ciasto I:
Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać kakao rozmieszane w mleku, następnie wmieszać cukier waniliowy, orzechy, a na koniec delikatnie połączyć z pianą ubitą z białek. Wylać do przygotowanej tortownicy (30 cm? nie wiem, bo nie było podane w oryginalnym przepisie)
Ciasto II:
Ubić pianę z białek, dodać cukier i sok z cytryny, dalej ubijać, następnie delikatnie wymieszać z migdałami, bułką tartą i cukrem waniliowym. Wylać na ciasto orzechowe. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza i piec 50 - 60 minut.
Upieczone ciasto ostudzić, posmarować dżemem ananasowym, a następnie polewą czekoladową. Jeść

Moje uwagi:
Robiłam z połowy porcji w blaszce prostokątnej o wymiarach 25 x 30 cm. Zmniejszyłam ilość cukru, do każdego ciasta dałam 0,25 szklanki. Użyłam zwykłego cukru kryształu, bo moim zdaniem żółtka i piana lepiej się wtedy ubijają. Cukier w pierwszym cieście podzieliłam na pół i część użyłam do ubicia piany z białek, aby była sztywniejsza. Nie miałam cukru waniliowego, więc dałam po pół łyżki domowego ekstraktu waniliowego. Piekłam w temperaturze 180 stopni Celsjusza, ale i tak po jakiś 15 minutach zmniejszyłam do 170 stopni i nakryłam folią aluminiową, bo zbyt szybko nabierało koloru, trzeba sprawdzić wg własnego piekarnika. Zanim ukroiłam schłodziłam w lodówce. Ciasto jest bardzo smaczne, puszyste i wilgotne, takie jak lubię, polecam


Ostatnią edycję dokonał moderator: