- Cze 24, 2005
- 16,728
- 603
- 113
Od Dziad dostałam wspaniały przepis na ciasteczka ,są wręcz zmysłowe Do ich wykonania potrzebny jest nugat nie wiem czy jest w Polsce(to taka Nutella ale twardawa) ja dostałam w prezencie
Podaję przepis słowami Dziad
ORZECHOWO-NUGATOWE POCAŁUNKI
ok.45 sztuk
250g maki
1 łyżeczka cynamonu
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
120g masła
1 jajko
70 g cukru
100g nugatu
150g półgorzkiej lub gorzkiej kuwertury (może być czekolada)
ok. 45 połówek (albo ćwiartek) orzechów włoskich (dla odmiany moga byc tez inne)
1. Mąkę, przyprawy i proszek do pieczenia wymieszać, dodać masło, jajka, cukier i
zagnieść. Uformować 2 wałeczki o średnicy 3cm. Zawinąć w folię i odstawić na 1h do
lodówki.
2. Nugat pokroić na 45 małych kawałeczków (takich, żeby się w środku ciasteczka
zmieściły). Wałeczki ciasta pokroić na plastry szerokości 1cm. Na każdym plasterku
układać nugat i uformować kuleczkę (taka półkuleczke, trochę spłaszczoną od spodu).
Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok 10min. w temp.
200°C(termoob. 180°C). Zostawić do ostygnięcia.
3.Ciasteczka wypukłą strona do polowy zanurzyć w rozpuszczonej kuwerturze
(czekoladzie), na wierzchu przymocować kawałki orzechów(połówki lub ćwiartki, jak
kto lubi). Mniaaaam.
-----------------------------
W trakcie musiałam do zagniatanego ciasta dodać ociupinę wody ,bo nie chciało się zlepić

Podaję przepis słowami Dziad

ORZECHOWO-NUGATOWE POCAŁUNKI
ok.45 sztuk
250g maki
1 łyżeczka cynamonu
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
120g masła
1 jajko
70 g cukru
100g nugatu
150g półgorzkiej lub gorzkiej kuwertury (może być czekolada)
ok. 45 połówek (albo ćwiartek) orzechów włoskich (dla odmiany moga byc tez inne)
1. Mąkę, przyprawy i proszek do pieczenia wymieszać, dodać masło, jajka, cukier i
zagnieść. Uformować 2 wałeczki o średnicy 3cm. Zawinąć w folię i odstawić na 1h do
lodówki.
2. Nugat pokroić na 45 małych kawałeczków (takich, żeby się w środku ciasteczka
zmieściły). Wałeczki ciasta pokroić na plastry szerokości 1cm. Na każdym plasterku
układać nugat i uformować kuleczkę (taka półkuleczke, trochę spłaszczoną od spodu).
Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok 10min. w temp.
200°C(termoob. 180°C). Zostawić do ostygnięcia.
3.Ciasteczka wypukłą strona do polowy zanurzyć w rozpuszczonej kuwerturze
(czekoladzie), na wierzchu przymocować kawałki orzechów(połówki lub ćwiartki, jak
kto lubi). Mniaaaam.
-----------------------------
W trakcie musiałam do zagniatanego ciasta dodać ociupinę wody ,bo nie chciało się zlepić