- Cze 3, 2008
- 365
- 0
- 0
Orzechowy chleb / 50 sztk.
Zdrodlo przepisu:
http://www.marions-kochbuch.de/rezept/3069d.htm
Polecam te ciasteczka , sa bardzo smaczne , bardzo krochutkie i dobrze przechowuja sie w puszce ( pare tygodni ) . A najwazniejsze , ze bardzo proste w przygotowaniu .
30 0g maki
100 g cukru pudru
1 opk cukru wniliowego
szczypta soli
200 g masla
1 jajko
100 g orzechow laskowych
150 g polewy czekoladowej
Make , cukier puder ( przesialam) dodac cukier waniliowy i szczypte soli i wymieszac.
Ja siekam schlodzone maslo siekam z maka , dodac jajko i zarobic ciasto , jezeli bardzo sie lepi mozna dodac troche maki ( ja dodalam ). Na koniec dodac cale orzechy laskowe.
Z ciasta uformowac „walek- stabke” o prostokatnym przekroju – jak na foto widac, dlugosci 40 cm. Ja daje ciasto uformowane w walek na kawalek folii spozyczywczej , zawijam i formuje sobie ksztalt . Ciasto dajemy na minimum 1 godzine do lodowki ( mozna na noc ) , zeby stwardnialo. Ostrym nozem kroimy ciasto na plastry ok. 1 cm ( ja pocielam na nieco ciensze , bo wyszlo mi ok. 50 ciasteczek ) . Ukladamy na blaszce i pieczemy 12-15 minut w 180 °C na srodkowej szynie.
Polewe czekoladowa rozpuscic w kapieli wodnej i ostudzone ciastka maczac do polowy i ukladac na pergaminie do zastygniecia.

Zdrodlo przepisu:
http://www.marions-kochbuch.de/rezept/3069d.htm
Polecam te ciasteczka , sa bardzo smaczne , bardzo krochutkie i dobrze przechowuja sie w puszce ( pare tygodni ) . A najwazniejsze , ze bardzo proste w przygotowaniu .
30 0g maki
100 g cukru pudru
1 opk cukru wniliowego
szczypta soli
200 g masla
1 jajko
100 g orzechow laskowych
150 g polewy czekoladowej
Make , cukier puder ( przesialam) dodac cukier waniliowy i szczypte soli i wymieszac.
Ja siekam schlodzone maslo siekam z maka , dodac jajko i zarobic ciasto , jezeli bardzo sie lepi mozna dodac troche maki ( ja dodalam ). Na koniec dodac cale orzechy laskowe.
Z ciasta uformowac „walek- stabke” o prostokatnym przekroju – jak na foto widac, dlugosci 40 cm. Ja daje ciasto uformowane w walek na kawalek folii spozyczywczej , zawijam i formuje sobie ksztalt . Ciasto dajemy na minimum 1 godzine do lodowki ( mozna na noc ) , zeby stwardnialo. Ostrym nozem kroimy ciasto na plastry ok. 1 cm ( ja pocielam na nieco ciensze , bo wyszlo mi ok. 50 ciasteczek ) . Ukladamy na blaszce i pieczemy 12-15 minut w 180 °C na srodkowej szynie.
Polewe czekoladowa rozpuscic w kapieli wodnej i ostudzone ciastka maczac do polowy i ukladac na pergaminie do zastygniecia.
