Orzechy marynowane

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Żródło - miesięcznik "Kuchnia". Wyd. Agora

Składniki (na 2 słoiki 0,5 l )
1/2 kg łuskanych orzechów włoskich
4 łyżki soli
600 ml białego octu winnego
2 laski cynamonu
6 gożdzików
kilka ziaren kolorowego pieprzu

Orzechy dokładnie przebieramy, usuwamy zanieczyszczenia, potem płuczemy i zalewamy litrem wody (powinny być przykryte). Dodajemy sól, mieszamy i odstawiamy na minimum 12 godzin. Po tym czasie odcedzamy, ponownie płuczemy, odcedzamy i dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Orzechy przekładamy do wysterylizowanych słoików.
Do rondla wlewamy ocet, zagotowujemy i dodajemy przyprawy: gożdziki, cynamon i pieprz. Odstawiamy do przestygnięcia. Łyżką cedzakową wyjmujemy cynamon i wciskamy po lasce do każdego słoja. Ciepłym octem zalewamy orzechy, zakręcamy i odstawiamy w suche chłodne miejsce na 2 - 3 tygodnie. Po tym czasie nadają się do jedzenia. Powinniśmy je zjeść w ciągu 3 miesięcy, bo póżniej nie są juz takie dobre.
Wspaniały dodatek do serów i pieczonej wieprzowiny.
Uwaga.Orzechy "farbują". Z początku zalewa trochę mętnieje, co nie znaczy, że się psuje, a po kilku dniach ustoi się i robi się klarowna.

 

Azazelle

Member
Wrz 1, 2006
1,706
0
0
O, fajne
icon_smile.gif
Wyprodukuję pod warunkiem, że nam orzech obrodzi.
Poprzednio wyprodukowaliśmy mole. Nigdy więcej!
 

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
No i co Azazelle, w tym roku miałaś mole czy orzechy? Bo jeśli orzechy to ta marynata najlepsza jest ze świeżych, takich prosto z drzewa. Powodzenia i smacznego.
lecker.gif
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy