- Sie 24, 2006
- 9,713
- 0
- 0
Przepis na samo ciasto pochodzi z netu 
	
	
	
		
		
		
			
		
		
	
	
		 
	
 
12,5 dag margaryny
12,5 dag cukru pudru
1 jajko
25 dag mąki
2 łyżki kakao
Wszystko zagnieść, wylepiać cienko foremki orzeszkowe. Piec 5-10 min w 180 st.
Foremek nie trzeba niczym smarować, bo ciasto ładnie odchodzi od foremek.
Z tych składników wyszło mi ok 50 pełnych orzeszków
		 Orzeszki wychodzą dość kruche i trzeba uważać, żeby nie połamać.
	
 Orzeszki wychodzą dość kruche i trzeba uważać, żeby nie połamać.
Masę zrobiłam z gotowego kremu do tortów o smaku orzechowym, do każdego orzeszka wkładałam kawałek orzecha włoskiego. Na jedno ciasteczko ok. 1 czubata łyżeczka masy.
Piekłam jakieś 3 dni wcześniej przed nadziewaniem, upieczone połówki z radą Akulki trzymałam w szczelnie zamkniętych słoikach
		 Najlepsze orzeszki są po 1-2 dniach po zrobieniu z masą, są mięciutkie i rozpływają się w ustach
	
 Najlepsze orzeszki są po 1-2 dniach po zrobieniu z masą, są mięciutkie i rozpływają się w ustach 
	
	
	
		
		
		
		
	
	
		 Obtaczałam w cukrze pudrze
	
 Obtaczałam w cukrze pudrze 
	
	
	
		
		
		
		
	
	
		 
	
 
	
	
	
		
		
		
		
	
	
		 
	
Tutaj w przekroju, słabo widać, ale coś tam zawsze
		 
	
 
	
	
	
		
		
		
		
	
	
		 
	
Robiłam 50 z kakao, a drugie 50 bez kakao
		 
	
 
A i masy z jednego opakowania wastarcza na jakieś 70-80 orzeszków
		 
	
	
		
			
		
		
	
			
			 
	12,5 dag margaryny
12,5 dag cukru pudru
1 jajko
25 dag mąki
2 łyżki kakao
Wszystko zagnieść, wylepiać cienko foremki orzeszkowe. Piec 5-10 min w 180 st.
Foremek nie trzeba niczym smarować, bo ciasto ładnie odchodzi od foremek.
Z tych składników wyszło mi ok 50 pełnych orzeszków
 
	Masę zrobiłam z gotowego kremu do tortów o smaku orzechowym, do każdego orzeszka wkładałam kawałek orzecha włoskiego. Na jedno ciasteczko ok. 1 czubata łyżeczka masy.
Piekłam jakieś 3 dni wcześniej przed nadziewaniem, upieczone połówki z radą Akulki trzymałam w szczelnie zamkniętych słoikach
 
	 
	 
	 
	Tutaj w przekroju, słabo widać, ale coś tam zawsze
 
	 
	Robiłam 50 z kakao, a drugie 50 bez kakao
 
	A i masy z jednego opakowania wastarcza na jakieś 70-80 orzeszków
 
	 
				
		 
 
		 
 
		 
	 
	 
	