OStra czosnkowo paprykowa z jajkiem

marghe

Member
Lis 1, 2004
28,998
1
0
Przygotować litr wywaru mięsnego

Piekarnik rozgrzać do 230 stopni

Do garnka o w miarę grubym dnie wlać 3 łyżki oliwy
Wrzucić do niej 5 obranych ząbków czosnku
Przesmażyć, ale nie dopuścić do tego, żeby zbrązowiały – bo będą gorzkie
Czosnek wyjąć, odłożyć

Na tej samej oliwie przesmażyć – z obu stron - 3 kromki pieczywa tostowego (my sobie
wycięliśmy kółka
icon_smile.gif
)
Osączyć na papierze kuchennym

Do garnka wsypać łyżkę papryki ostrej. Chwilkę smażyć , wlać litr wywaru (uwaga
pryska), wsypać szczyptę szafranu, wrzucić czosnek. Zagotować, zmniejszyć gaz i
gotować jakiś kwadrans. Doprawić solą, pieprzem, sokiem z cytryny, niewielką ilością
czerwonego octu winnego (ilości na wyczucie) i ew. sosem worcesterhire (jak dla mnie
niekoniecznie, mąż sobie dosmaczał na talerzu). Zmiksować *

Zupę przelać do żaroodpornych miseczek, do każdej wbić 1 jajko, wrzucić kromkę chleba i
wstawić do piekarnika na jakieś 5 minut.


Następnym razem grzankę wrzucę po zapieczeniu zupy
icon_smile.gif


Wg mnie będzie też bardzo smaczna z serem typu cheddar lub gruyere

Z takiej ilości powinny wyjść 4 porcje

Zupa jest inspirowana hiszpańską zupą czosnkową z książki „The Soup Bible”
W oryginalnym przepisie nie ma octu, cytryny, sosu worcester
jest za to kminek, którego nie lubię i natka dodawana przed podaniem

*W przepisie nie każa miksować ino rozgnieść ząbki czosnku . Moje były na to
zdecydowanie za twarde, dlatego potraktowalam je żyrafą
icon_smile.gif
Zupa na tym zyskała

8onaCKomTBdLb6Z9qX.jpg
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy