- Lis 1, 2004
- 28,998
- 1
- 0
Przygotować litr wywaru mięsnego
Piekarnik rozgrzać do 230 stopni
Do garnka o w miarę grubym dnie wlać 3 łyżki oliwy
Wrzucić do niej 5 obranych ząbków czosnku
Przesmażyć, ale nie dopuścić do tego, żeby zbrązowiały – bo będą gorzkie
Czosnek wyjąć, odłożyć
Na tej samej oliwie przesmażyć – z obu stron - 3 kromki pieczywa tostowego (my sobie
wycięliśmy kółka
)
Osączyć na papierze kuchennym
Do garnka wsypać łyżkę papryki ostrej. Chwilkę smażyć , wlać litr wywaru (uwaga
pryska), wsypać szczyptę szafranu, wrzucić czosnek. Zagotować, zmniejszyć gaz i
gotować jakiś kwadrans. Doprawić solą, pieprzem, sokiem z cytryny, niewielką ilością
czerwonego octu winnego (ilości na wyczucie) i ew. sosem worcesterhire (jak dla mnie
niekoniecznie, mąż sobie dosmaczał na talerzu). Zmiksować *
Zupę przelać do żaroodpornych miseczek, do każdej wbić 1 jajko, wrzucić kromkę chleba i
wstawić do piekarnika na jakieś 5 minut.
Następnym razem grzankę wrzucę po zapieczeniu zupy
Wg mnie będzie też bardzo smaczna z serem typu cheddar lub gruyere
Z takiej ilości powinny wyjść 4 porcje
Zupa jest inspirowana hiszpańską zupą czosnkową z książki „The Soup Bible”
W oryginalnym przepisie nie ma octu, cytryny, sosu worcester
jest za to kminek, którego nie lubię i natka dodawana przed podaniem
*W przepisie nie każa miksować ino rozgnieść ząbki czosnku . Moje były na to
zdecydowanie za twarde, dlatego potraktowalam je żyrafą
Zupa na tym zyskała
Piekarnik rozgrzać do 230 stopni
Do garnka o w miarę grubym dnie wlać 3 łyżki oliwy
Wrzucić do niej 5 obranych ząbków czosnku
Przesmażyć, ale nie dopuścić do tego, żeby zbrązowiały – bo będą gorzkie
Czosnek wyjąć, odłożyć
Na tej samej oliwie przesmażyć – z obu stron - 3 kromki pieczywa tostowego (my sobie
wycięliśmy kółka

Osączyć na papierze kuchennym
Do garnka wsypać łyżkę papryki ostrej. Chwilkę smażyć , wlać litr wywaru (uwaga
pryska), wsypać szczyptę szafranu, wrzucić czosnek. Zagotować, zmniejszyć gaz i
gotować jakiś kwadrans. Doprawić solą, pieprzem, sokiem z cytryny, niewielką ilością
czerwonego octu winnego (ilości na wyczucie) i ew. sosem worcesterhire (jak dla mnie
niekoniecznie, mąż sobie dosmaczał na talerzu). Zmiksować *
Zupę przelać do żaroodpornych miseczek, do każdej wbić 1 jajko, wrzucić kromkę chleba i
wstawić do piekarnika na jakieś 5 minut.
Następnym razem grzankę wrzucę po zapieczeniu zupy

Wg mnie będzie też bardzo smaczna z serem typu cheddar lub gruyere
Z takiej ilości powinny wyjść 4 porcje
Zupa jest inspirowana hiszpańską zupą czosnkową z książki „The Soup Bible”
W oryginalnym przepisie nie ma octu, cytryny, sosu worcester
jest za to kminek, którego nie lubię i natka dodawana przed podaniem
*W przepisie nie każa miksować ino rozgnieść ząbki czosnku . Moje były na to
zdecydowanie za twarde, dlatego potraktowalam je żyrafą

