- Lis 7, 2008
- 14,687
- 2
- 0
Kremowa zupa serowa
2 porcje
* 2 łyżki masła
* 2 łyżki mąki pszennej
* 100 ml mleka
* szczypta gałki muszkatołowej
* 500 ml wywaru mięsnego lub bulionu warzywnego
* 120g sera pleśniowego
* 120g serka topionego o dowolnym smaku
* 60g żółtego sera
* chili (pieprz cayenne) w proszku - ok. 1/2 łyżeczki lub więcej
* ew. sól i pieprz do smaku
Grzanki
* 1 czerstwa bułka lub 2 kromki czerstwego chleba
* 1 łyżeczka masła
Masło rozpuścić w rondlu, dodać mąkę i szybko wymieszać.
Dodać mleko i gałkę muszkatołową, chwilę pogotować.
Dodać drobno pokrojone sery, gotować na małym ogniu, często mieszając aż sery się rozpuszczą. Wlać bulion, gotować ok. 15- 20 minut, aż zupa zgęstnieje, doprawić chili, ew. solą i pieprzem.
W czasie kiedy zupa się gotuje przygotować grzanki.
Pieczywo pokroić w drobną kostkę, smażyć na maśle przez kilka minut, aż grzanki się zrumienią.

2 porcje
* 2 łyżki masła
* 2 łyżki mąki pszennej
* 100 ml mleka
* szczypta gałki muszkatołowej
* 500 ml wywaru mięsnego lub bulionu warzywnego
* 120g sera pleśniowego
* 120g serka topionego o dowolnym smaku
* 60g żółtego sera
* chili (pieprz cayenne) w proszku - ok. 1/2 łyżeczki lub więcej
* ew. sól i pieprz do smaku
Grzanki
* 1 czerstwa bułka lub 2 kromki czerstwego chleba
* 1 łyżeczka masła
Masło rozpuścić w rondlu, dodać mąkę i szybko wymieszać.
Dodać mleko i gałkę muszkatołową, chwilę pogotować.
Dodać drobno pokrojone sery, gotować na małym ogniu, często mieszając aż sery się rozpuszczą. Wlać bulion, gotować ok. 15- 20 minut, aż zupa zgęstnieje, doprawić chili, ew. solą i pieprzem.
W czasie kiedy zupa się gotuje przygotować grzanki.
Pieczywo pokroić w drobną kostkę, smażyć na maśle przez kilka minut, aż grzanki się zrumienią.
