- Gru 13, 2008
- 19
- 0
- 0
Nie znalazłam na forum, a jeżeli podobny przepis już jest zamieszczony- proszę mnie oświecić
Składniki:
Kotlety:
500 g mielonego mięsa (np. wieprzowego)
500 g białej kapusty
4 łyżki bułki tartej
100 g suchego ryżu (100 g)
3 jajka
sól
pieprz
Sos:
przecier pomidorowy (nie koncentrat)
pieczarki
śmietana
mąka
Przygotowanie:
Kapustę poszatkować ręcznie albo w malakserze. Włożyć do dużej miski i dodać pozostałe składniki. Wszystko dokładnie wyrobić- formować duże kotlety (wyjdzie minimum 10 sztuk). Na patelni rozgrzać olej i wkładać kotlety partiami obsmażając mięso z dwóch stron. Do garnka włożyć kilka liści kapusty i wlać wodę- zagotować. Włożyć do wrzątku (powinno go być tyle, żeby przykrywał mięso) obsmażone kotlety, przykryć i dusić przez ok. 40 minut.
Przygotować sos pomidorowy: Na patelni na której smażyły się "gołąbki" podsmażyć pokrojone w cienkie plasterki pieczarki, wlać pół szklanki wody z gotowania mięsa i dodać trochę przecieru (mniej więcej 100-150 g). Wymieszać odrobinę śmietany z mąką i wlać do gotującego się sosu. Pogotować przez chwilę. Sosem polać kotlety.
Smacznego!

Składniki:
Kotlety:
500 g mielonego mięsa (np. wieprzowego)
500 g białej kapusty
4 łyżki bułki tartej
100 g suchego ryżu (100 g)
3 jajka
sól
pieprz
Sos:
przecier pomidorowy (nie koncentrat)
pieczarki
śmietana
mąka
Przygotowanie:
Kapustę poszatkować ręcznie albo w malakserze. Włożyć do dużej miski i dodać pozostałe składniki. Wszystko dokładnie wyrobić- formować duże kotlety (wyjdzie minimum 10 sztuk). Na patelni rozgrzać olej i wkładać kotlety partiami obsmażając mięso z dwóch stron. Do garnka włożyć kilka liści kapusty i wlać wodę- zagotować. Włożyć do wrzątku (powinno go być tyle, żeby przykrywał mięso) obsmażone kotlety, przykryć i dusić przez ok. 40 minut.
Przygotować sos pomidorowy: Na patelni na której smażyły się "gołąbki" podsmażyć pokrojone w cienkie plasterki pieczarki, wlać pół szklanki wody z gotowania mięsa i dodać trochę przecieru (mniej więcej 100-150 g). Wymieszać odrobinę śmietany z mąką i wlać do gotującego się sosu. Pogotować przez chwilę. Sosem polać kotlety.
Smacznego!