Oszukany strudel jablkowy. Z kuchni niemieckiej /austriackiej

Mehlnerin

Well-known member
Cze 17, 2024
1,068
1,604
113
6 jajek,
100 gr cukru,
250 gr sera białego takiego zmielonego,
250 gr śmietany kremówki,
1 opakowanie proszku budyniu śmietankowego
5 jabłek
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia.

1. Jabłka obrać i pokroić w drobna kostkę,
2. Budyń, cukier i śmietanę wymieszać, dodać ser, jajka i proszek do pieczenia.
3. Foremkę wysmarować tłuszczem, wylac ciasto ( jest dość plynne), wyłożyć na wierzch jabłka. Można dodać rodzynek albo migdałów.
Piec w temp 200 °C 50 minut

Ja dałam tylko 90 gr cukru i 5 jajek i 5 jabłek, bo miałam bardzo duże.

Moze to nie jest w smaku najlepsze na swiecie ciasto ale szybkie 😉
 

Marg

Well-known member
Wrz 23, 2008
17,694
97
48
Qrcze, to przy niewielkiej modyfikacji nawet nadałoby się dla cukrzyka:unsure:
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,921
6,343
113
Mnie wyszła bardziej zapiekanka z jabłkami niż ciasto, ale smaczna, zarówno na ciepło jak i na zimno. Musiałam piec dłużej, bo po 50 minutach była płynna w środku. Dołożyłam bakalie - żurawiny, rodzynki i orzechy oraz trochę nalewki z wanilii.
EDIT:
Mam tylko taką roboczą fotkę, bo porcja wyszła mi niewyględnie. ;)
IMG_20250212_113253.jpg
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy