Owsianka z gruszkami i daktylami

Margot

Well-known member
Contributor
Cze 24, 2005
16,377
172
63
przepis na ta owsiankę znalazłam na tej stronie - trzeba wejść w dział Artykuły z prasy , a tam w artykuł-
Śniadanie jedz jak król -na taką zimę jak mamy takie śniadanie super rozgrzewa

Owsianka z gruszkami i daktylami

Podpraż na suchej patelni szklankę płatków owsianych (może też być mieszanka płatków owsianych i jęczmiennych).

O -Zagotuj 3 szklanki wody.
Dodaj podprażone płatki. ( Jeśli wolisz nie prażyć płatków, dodaj je w przemianie Metalu).

Z -Wsyp garść pokrojonych daktyli, dodaj 1 lub 2 pokrojone gruszki ze skórką, trochę migdałów ze skórką - pokrojonych lub w płatkach, 2 łyżki wiórków kokosowych, szczyptę cynamonu, łyżeczkę sklarowanego masła ( jeśli wolisz użyć świeżego, dodaj je po ugotowaniu).

M- Włóż plasterek imbiru.

W -Dodaj szczyptę soli morskiej

D- oraz kilka kropel cytryny

O -i szczyptę kurkumy.

Gotuj na małym ogniu od 10 do 20 minut - w zależności od tego, jaką lubisz konsystencję owsianki.
Mieszaj od czasu do czasu. Po ugotowaniu można dodać łyżkę masła ( Z )

p.s przepis pochodzi z kuchni wg pięciu przemian i te literki oznaczają
O - ogień, Z - ziemia, M - metal, W - woda, D - drewno
 

carbonicum

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Wrz 13, 2004
8,555
1
0
wlasnie jem
lecker.gif
robie podobna z jablkami
bardzo dobre!!!
 

Evalill

Member
Gru 3, 2006
5,164
0
0
Przepyszna jest!
lecker.gif
Z tej porcji mam owsiankę na trzy dni. Wyciągam z lodówki, podlewam wodą podgrzewam i jem. Bardzo wygodne.