- Cze 24, 2005
- 16,720
- 582
- 113
przepis na ta owsiankę znalazłam na tej stronie - trzeba wejść w dział Artykuły z prasy , a tam w artykuł-
Śniadanie jedz jak król -na taką zimę jak mamy takie śniadanie super rozgrzewa
Owsianka z gruszkami i daktylami
Podpraż na suchej patelni szklankę płatków owsianych (może też być mieszanka płatków owsianych i jęczmiennych).
O -Zagotuj 3 szklanki wody.
Dodaj podprażone płatki. ( Jeśli wolisz nie prażyć płatków, dodaj je w przemianie Metalu).
Z -Wsyp garść pokrojonych daktyli, dodaj 1 lub 2 pokrojone gruszki ze skórką, trochę migdałów ze skórką - pokrojonych lub w płatkach, 2 łyżki wiórków kokosowych, szczyptę cynamonu, łyżeczkę sklarowanego masła ( jeśli wolisz użyć świeżego, dodaj je po ugotowaniu).
M- Włóż plasterek imbiru.
W -Dodaj szczyptę soli morskiej
D- oraz kilka kropel cytryny
O -i szczyptę kurkumy.
Gotuj na małym ogniu od 10 do 20 minut - w zależności od tego, jaką lubisz konsystencję owsianki.
Mieszaj od czasu do czasu. Po ugotowaniu można dodać łyżkę masła ( Z )
p.s przepis pochodzi z kuchni wg pięciu przemian i te literki oznaczają
O - ogień, Z - ziemia, M - metal, W - woda, D - drewno
Śniadanie jedz jak król -na taką zimę jak mamy takie śniadanie super rozgrzewa
Owsianka z gruszkami i daktylami
Podpraż na suchej patelni szklankę płatków owsianych (może też być mieszanka płatków owsianych i jęczmiennych).
O -Zagotuj 3 szklanki wody.
Dodaj podprażone płatki. ( Jeśli wolisz nie prażyć płatków, dodaj je w przemianie Metalu).
Z -Wsyp garść pokrojonych daktyli, dodaj 1 lub 2 pokrojone gruszki ze skórką, trochę migdałów ze skórką - pokrojonych lub w płatkach, 2 łyżki wiórków kokosowych, szczyptę cynamonu, łyżeczkę sklarowanego masła ( jeśli wolisz użyć świeżego, dodaj je po ugotowaniu).
M- Włóż plasterek imbiru.
W -Dodaj szczyptę soli morskiej
D- oraz kilka kropel cytryny
O -i szczyptę kurkumy.
Gotuj na małym ogniu od 10 do 20 minut - w zależności od tego, jaką lubisz konsystencję owsianki.
Mieszaj od czasu do czasu. Po ugotowaniu można dodać łyżkę masła ( Z )
p.s przepis pochodzi z kuchni wg pięciu przemian i te literki oznaczają
O - ogień, Z - ziemia, M - metal, W - woda, D - drewno