Ozdabianie potraw

JotHa

Member
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
Krytykowanie dekoracje (czy to potraw slodkich, czy 'slonych'), to mi calkiem dobrze wychodzi, ale juz wykonanie, to ...dooopa.

Juz nawet nie mowie, o czyms specjalnie ambitnym, ale... ot niedawno wkurzalam sie na krem, bo wyciskany z 'rekawa' nie chcial sie przykleic do ciasta, ktore wczesniej posypane zostalo kakao. :dump: No fakt... nie bylo to moze lotne, ale przeciez takie ciasta sa (mysle o tym kakao) i tez sa zdobione kremem i co ?!?! :shock:

Dlatego tez... moze zaczniemy gdzies wklejac linki, obrazki, itp.... pokazujace, jak krok po kroku kombinowac, co ? No i oczywiscie przepis na ewentualne 'ciasto' na ozdoby.
:roll:
 

Baśka

Member
Wrz 13, 2004
1,129
0
36
chętnie się przyłączę do tego pomysłu, ponieważ lubię dekorować i potrawy i stoły, więc dobrze by było mieć takie miejsce aby coś podpatrzyć i móc się podzielić też własnymi doświadczeniami
 

Marcelina

Member
Wrz 16, 2004
1,714
0
0
Jestem za tym pomysłem już nawet mówiliśmy o tym kiedyś. Basiu na pewno pamiętasz bo też się w tym wątku wypowiadałas za.
Mam kilka pomysłów, nawet wczoraj w sklepie podejrzalam jak można ozdobnie zrobic brzegi mazurka w jakimś kulinarnym piśmie.
 

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
Parę linków
icon_smile.gif

http://www.pastrywiz.com/cakes/index.html
http://www.cakeworkscentral.com/tips-hints/
http://www.foodnetwork.com/food/ck_dm_baking -filmiki nie tylko o ciastach
http://www.7ya.ru/photos/private.aspx?Rubrid=60755
http://familyfun.go.com/recipes/special/sp...inder-birthday/
http://www.papaja.com.pl/index.php?section=przepisy
http://www.cuisine-french.com/cgi/mdc/l/en.../index_ill.html -obrazki
http://www.cuisine-french.com/cgi/mdc/l/en.../index_fil.html -filmy
No i to na razie wszystko co pamiętam :mrgreen:
 

lidqa

Member
Wrz 17, 2004
5,856
0
0
Ja dekoruje rozne rzeczy bez szprycy. Ze szprycy to niestety musi byc reka wyrobiona, zeby cos ladnie wyszlo. LUbie dekoracje posypane albo ulozone. Ciasta to najmniejszy problem. Wedliny i salatki sypie czyms zielonym. Podobają mi sie nowoczesne dekoracje
 

Iguana

Member
Wrz 13, 2004
7,631
0
0
Zabrałam sie za przekopywanie linków dziuni i natrafiłam (po omacku :dump: ) na taka recepte:

Cake Decorators Icing

Basic Recipe:
By Marjorie Geddes

1 cup of flour
1 cup of shortening
1/2 tsp of salt
1/2 cup of water
- icing sugar

Mix flour and shortening till fluffy and add salt. Add water a little at a time mixing after each addition. Add icing sugar a little at a time until desired consistency is achieved.

Co to jest zamasa do dekoracji skoro na mące? Przetłumaczy ktos a najlepiej powie zę robił i jest ok :mrgreen: ?
 

Iguana

Member
Wrz 13, 2004
7,631
0
0
Skoro juz natrafiłam to podaje jeszcze jedną "icing" :mrgreen:

Royal Icing recipe
Royal Icing or glacé royal is made by beating together sugar and egg whites. Working with royal icing is the most important aspect of cake decorating.

Beat together water and meringue powder or egg whites. Sift together powdered sugar and cream of tartar. Place all ingredients into a mixing bowl. Beat 7 to 10 minutes or until icing holds a strong peak.

It is almost impossible to specify the exact amount of sugar that your recipe needs as it depends on the size of the egg whites as well as the moisture content of your powdered sugar.

Keep frosting covered with a damp cloth at all times to keep it from drying out.

i jeszcze taka
Royal Icing - dry egg

7 Tablespoon water
4 Tablespoon meringue powder
7 cups of powdered sugar
1/2 teaspoon cream of tartar

Royal Icing - egg whites

3 egg whites
1 pound powdered sugar
1/2 teaspoon cream of tartar

[/b]
 

Iguana

Member
Wrz 13, 2004
7,631
0
0
Ponieważ ciągle gubie takie recepty to wklejam przepis z tej samej stronki na mase cikrową - nie wiem czy jest taka jak nasza nieprasowana.

Sugarpaste Recipe
also referred to as Rolled Fondant, Roll-out icing or Pastillage
Sugarpaste - An icing sugar and gum based paste.
Sugarpaste, rolled fondant and roll out icing are all the same. They are just different names used in different countries.
Sugarpaste, easy to mould, shape, color and roll out and you don't have to wait for the sugarpaste to dry before finishing the final decoration on the cake. Also you can add gum to it so that it will dry harder for modeling flowers or sculptures.
Recipe:

1 lb. icing sugar (powdered sugar, XXXX sugar)
3 tsp. gum tragacanth or gum arabic - warmed to 97° F (optional, see note above)

5 tsp. water
3 tsp. powdered gelatine
Sprinkle gelatine onto water, leave to 'sponge', gently dissolve over hot water

2 tsp. white fat
2 tsp. liquid glucose
melt with the above

1 egg white

Place warmed ingredients into warmed mixer bowl, add liquids and egg white. Using 4 beater, beat until white and stringy. Place into poly bags, then into an airtight container. Store in fridge for at least 12 hours.

For Chocolate rolled Fondant knead 24 oz. sugarpaste with 3 oz. melted chocolate (white or dark) until smooth.

We offer white and chocolate rolled fondant! Buy Sugarpaste!
 

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
Iguano,myślę że z tymi icingami to najlepiej poczekać na Bajaderkę.Te polewy IMHO jakieś dziwne są i chyba bardziej do wyglądania niż do jedzenia.Przecież ta z mąką to surowizną jechac będzie :mrgreen: Ta druga też nie lepsza-węglan sodu i proszek bezowy :
 

Marcelina

Member
Wrz 16, 2004
1,714
0
0
Warto kupic tą książkę, bo mam zamiar ją zamówic, a może masz ''Wielką księgę ciast'' ?
 

yenulka

Member
Lis 16, 2004
4,354
1
0
Basia, a podoba Ci sie ta ksiazka? bo ja sie przymeirzalam do zakupienia ale jakos sie nie zdecydowalam.. i teraz nie wiem czy mam zalowac czy nie :mrgreen:

pzdr
yenn
 

Baśka

Member
Wrz 13, 2004
1,129
0
36
podoba mi się ta książa bardzo bo ciasteczka to moje zboczonko, oczywiście ma pewne mankamenty w postaci niektórych produktów, które trzeba posiadać tudzież zakupić,
książka jest dla osób, które lubią piec i zdobić ciasteczka, są to przeważnie ciasteczka w dużych rozmiarach i służą one oprócz tego że są do zjedzenia oczywiście, uciesze osoby obdarowywanej bo to ciastka na specjalne okazje także nie jest to książka na wypieki hurtowe :mrgreen:
 

Iguana

Member
Wrz 13, 2004
7,631
0
0
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy