Ozdabianie potraw

Baśka

Member
Wrz 13, 2004
1,129
0
36
Ale kusisz ale kusisz :mrgreen: Opowiedz lepiej co tam maja na specjalne okazje i czy jakis dobry sposób na zdobienie albo na jakąs mase która mozna sobie tak fajnie porysowac na ciasteczkach i ciastach...
są właśnie takie różne masy, tylko jak to zwykle bywa w takich książkach zawsze jakiś wymyślny składnik musi być tym, razem do
mas cukrowych i
czekolad musowo musi być syrop kukurydziany :shock:
ale dzięki temu z tego co widzę masa ta jest bardziej plastyczna a jeśli się ten syrop doda do rozpuszczonej czekolady to też można z niej robić różne cuda do dekoracji

Baśka

Member
Wrz 13, 2004
1,129
0
36
dzięki
icon_smile.gif
też znalazłam jednak wolałabym nie korzystać z internetu muszę się porozglądać po sklepach

Iguana

Member
Wrz 13, 2004
7,631
0
0
Tez nie bede na razie tam kupowac ale dobrze wiedziec ze w razie nagłego ataku ochoty na zrobienie jakiejś masy jest skąd brac :mrgreen: Teraz musze sie rozglądać po sklepach i moze się znajdzie bo piszą o tym syropie w różnych miejscach gdzie mowa o jedzeniu.

W zdobieniach ciast i tortów konsystencja tych mas ma jednak znaczenie. Jak jest zbyt puszyta to nie bardzo ładnie wyglądaja takie małe gwiazdki czy inne wyciskane drobiazgi. Wygląda na to ze ze znanych mi mas najlepsza była by taka klasyczna, która głównie składa się z masła plus żółtka lub całe jaja ubite na parze. Tylko ja sie jednak boje tych prawie surowych jaj :dump:

borgia

Member
Wrz 22, 2004
368
0
0
to dziś kończyłam...
989.jpg

Kamila!!! Sorry, że takie wielkie, ale wkleiłam i nie umiem wykasować... z albumu...

Po przemyśleniach, bo samą mnie wkurzała taka wielgachna fotka, coś innego, z tego samego.

bajaderka

Member
Wrz 14, 2004
4,063
3
0
Dziewczyny, przeceniacie mnie :wink: Ja o dekorowaniu tortow to niewiele wiem, bo tak rzadko je robie, ze wystarcza moja minimalna wiedza w temacie :mrgreen:

Zabrałam sie za przekopywanie linków dziuni i natrafiłam (po omacku :dump: ) na taka recepte:

Cake Decorators Icing

Basic Recipe:
By Marjorie Geddes

1 cup of flour
1 cup of shortening
1/2 tsp of salt
1/2 cup of water
- icing sugar

Mix flour and shortening till fluffy and add salt. Add water a little at a time mixing after each addition. Add icing sugar a little at a time until desired consistency is achieved.

Co to jest zamasa do dekoracji skoro na mące? Przetłumaczy ktos a najlepiej powie zę robił i jest ok :mrgreen: ?
Lo matko, Iguano - jakies ohydztwo! :wink: maka, tluszcz, sol, woda i cukier - jestem pewna, ze to nie nadaje sie do jedzenia
icon_smile.gif
Zadne zasady savoir-vivre by tu nie pomogly - wszyscy by pluli tortem z taka masa :wink: Mysle, ze raczej do ozdabiania ciast w gablotkach, takich przykladowych. Moze jest to gdzies dalej wyjasnione, chyba pojde z ciekawosci poczytac
icon_smile.gif

bajaderka

Member
Wrz 14, 2004
4,063
3
0
Sugarpaste, czy rolled fondant to prawie to samo co ta masa na nieprasowany tort - mozna kupic juz gotowa
icon_smile.gif

Suszone bialka - bardzo dobra sprawa dla ludzi uczulonych na jajka, czy tam, gdzie obawiasz sie podac masy z surowych bialek. Ja zawsze jak robie lukier czy cokolwiek z surowych bialek do szkoly to uzywam wlasnie meringue powder - tak na wszelki wypadek, rozne dzieci roznie reaguja na surowizne
icon_smile.gif

marghe

Member
Lis 1, 2004
28,998
1
0

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,577
113
martyno22a - pięknie!!!
Lubię zaskakiwać bliskich różnymi drobiazgami. Ten koszyczek nasunął mi pewien pomysł na prezencik...

Ostatnią edycję dokonał moderator:

jaxja

Moderator
Maj 26, 2006
3,521
0
0
Martyn22a, fajne te Twoje koszyczki. Jesli masz jeszcze jakies ciekawe pomysły, to chętnie podpatrzymy
icon_smile.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy