index.php?act=findpost&pid=1371050Witam wszystkich serdecznie
Jestem tu świeżyna, dopiero odnalazłam to forum.
Ostatnio zrobiłam córce tort i okazało się, że to moje powołanie

Tutoriale są boskie, planuję rodzicom na rocznicę ślubu zrobić tort z różnymi kwiatami właśnie- róże, kalie i stokrotki
Chyba, że jeszcze coś wrzucicie to też zrobię hihihi
Mam pytanie czy guam paste będzie do tego odpowiednie czy normalna masa cukrowa bez dodatku stabilizatora?
I czy mogę sobie sukcesywnie robić te kwiatki, zacząć np 2-3 tygodnie przed przyrządzeniem samego tortu? Czy one tyle wytrzymają, czy będą świeże?
Witaj Ola_
W zasadzie gumpasta jest właśnie przeznaczona do kwiatów. Mozna ja cieniutko rozwałkować i dośc dobrze się modeluje. Po kilku krótkich epizodach z gumpastą się nie polubiłyśmy, jak dla mnie zbyt długo schnie i trzeba byłoby do niej dodawać chyba CMC O tym to dziewczyny lepiej się wypowiedzą.
Możesz spróbować każdy ma inne preferencje. Np. kiedy do samoróbki dodałam trochę gumpasty juz lepiej mi się pracowało. A jeżeli do samoróbki dodasz Model Past to płatki rózy możesz zrobić mega ciemiuteńkie
Kwiaty możesz robić też ze zwykłej masy cukrowej kupowanej i samoróbki, z masy marcepanowej.
Kwiatki zdecydowanie możesz a nawet powinnas zacząć robić troszkę wcześniej. Ja praktycznie cały czas mam "kwiatkowego gotowca" tak na ostatnią chwilę. Wszystko robię z samoróbki.