Ozdoby z masy cukrowej krok po kroku

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,577
113
joanis @ 14 Nov 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1369191a H-elen powiedz mi jeszcze te storczyki to z samoróbki robione są, trzeba dodawać cmc? i jak potem te platki razem zlożyć? fantastyczne
herz.gif
Kwiaty robię z samoróbki ale z masy Edny (białko+puder+cmc). Wychodzi sprężysta masa i można bardzo cienko wałkować. Białe storczyki były pierwszymi storczykami jakie zrobiłam i były na drucikach (nr 26, kupione i joanny na allegro).

joanis

Member
Lut 2, 2009
124
0
0
H-elen czy to te proporcje?

-białko z 3 średnich jajek(w pokojowej temperaturze trzymane)
-594g cukru pudru(przesiany)
-20 g tylo powder
-14g białego tłuszczu roślinnego

coś takiego znalazlam na "wż" masa Alll

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,577
113
joanis @ 15 Nov 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1369278H-elen czy to te proporcje?

-białko z 3 średnich jajek(w pokojowej temperaturze trzymane)
-594g cukru pudru(przesiany)
-20 g tylo powder
-14g białego tłuszczu roślinnego

coś takiego znalazlam na "wż" masa Alll
Poniżej przepis Edny. Z podanych składników wychodzi ogromna ilość dlatego, ja robię 1/4 porcji (czyli 1 białko+0,25 kg cukru + 3 łyżeczki cmc i Planta do smarowania rąk)
http://www.youtube.com/watch?v=m--Djm74i8Q

Ostatnią edycję dokonał moderator:

ola_wroclaw

Member
Lis 20, 2012
496
0
0
Witam wszystkich serdecznie
icon_smile.gif

Jestem tu świeżyna, dopiero odnalazłam to forum.

Ostatnio zrobiłam córce tort i okazało się, że to moje powołanie ;););)

Tutoriale są boskie, planuję rodzicom na rocznicę ślubu zrobić tort z różnymi kwiatami właśnie- róże, kalie i stokrotki
icon_smile.gif
Chyba, że jeszcze coś wrzucicie to też zrobię hihihi

Mam pytanie czy guam paste będzie do tego odpowiednie czy normalna masa cukrowa bez dodatku stabilizatora?

I czy mogę sobie sukcesywnie robić te kwiatki, zacząć np 2-3 tygodnie przed przyrządzeniem samego tortu? Czy one tyle wytrzymają, czy będą świeże?
icon_smile.gif

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
ola_wroclaw @ 20 Nov 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1371050Witam wszystkich serdecznie
icon_smile.gif

Jestem tu świeżyna, dopiero odnalazłam to forum.

Ostatnio zrobiłam córce tort i okazało się, że to moje powołanie ;););)

Tutoriale są boskie, planuję rodzicom na rocznicę ślubu zrobić tort z różnymi kwiatami właśnie- róże, kalie i stokrotki
icon_smile.gif
Chyba, że jeszcze coś wrzucicie to też zrobię hihihi

Mam pytanie czy guam paste będzie do tego odpowiednie czy normalna masa cukrowa bez dodatku stabilizatora?

I czy mogę sobie sukcesywnie robić te kwiatki, zacząć np 2-3 tygodnie przed przyrządzeniem samego tortu? Czy one tyle wytrzymają, czy będą świeże?
icon_smile.gif
Witaj Ola_
wink.gif

W zasadzie gumpasta jest właśnie przeznaczona do kwiatów. Mozna ja cieniutko rozwałkować i dośc dobrze się modeluje. Po kilku krótkich epizodach z gumpastą się nie polubiłyśmy, jak dla mnie zbyt długo schnie i trzeba byłoby do niej dodawać chyba CMC O tym to dziewczyny lepiej się wypowiedzą.
icon_mrgreen.gif

Możesz spróbować każdy ma inne preferencje. Np. kiedy do samoróbki dodałam trochę gumpasty juz lepiej mi się pracowało. A jeżeli do samoróbki dodasz Model Past to płatki rózy możesz zrobić mega ciemiuteńkie
icon_wink.gif

Kwiaty możesz robić też ze zwykłej masy cukrowej kupowanej i samoróbki, z masy marcepanowej.
Kwiatki zdecydowanie możesz a nawet powinnas zacząć robić troszkę wcześniej. Ja praktycznie cały czas mam "kwiatkowego gotowca" tak na ostatnią chwilę. Wszystko robię z samoróbki.

lambethka

Member
Lut 22, 2011
5,138
0
0
witaj
icon_biggrin.gif

tak jak napisala Jo_anna - kwiaty nawet nalezy zrobic wczesniej bo zanim polaczysz poszczegolne elementy, dobrze jest gdy podeschna. Wtedy tez lepiej sie je pudruje barwnikami.
Ja kwiaty robie tylko i wylacznie z gumpaste, a jesli z gumpaste to tylko z dodatkiem CMC. Masa cukrowa ma zupelnie inna konsystencje niz GP i z niej mozesz robic kwiaty bez CMC.
Kwiatow w torcie w zasadzie i tak sie nie je wiec dodanie stabilizatora w niczym nie przeszkodzi. No chyba ze bedziesz robila male kwiatki, ktore beda krojone razem z tortem
icon_biggrin.gif

Powodzenia
icon_biggrin.gif

ola_wroclaw

Member
Lis 20, 2012
496
0
0
no dobra, ja kupiłam gum paste. Skąd mam wiedzieć czy tam jest CMC? Czy to się rozumie samo przez się, że jest?

Jestem naprawdę zielona w temacie
icon_smile.gif

lambethka

Member
Lut 22, 2011
5,138
0
0
nie, w gum paste nie ma CMC - ten stabilizator musisz kupic osobno i przy zagniataniu dodac go troche do masy. Potem mase odstawic, zawinieta w folie lub worek, na jakies 6 godzin. Wtedy bedzie twardsza ale nie straci wlasciwosci plastycznych. Ja zawsze robie ozdoby z GP na drugi dzien po dodaniu stabilizatora. Tak wlasnie robilam m.in.orchidee.

SAga

Member
Lis 19, 2012
19
0
0
Witam
wink.gif
Jestem nowym użytkownikiem forum (chciałam się przywitać we właściwym miejscu ale nie mogę go w tej chwili znaleźć )dlatego proszę
o wyrozumiałość jeśli zadam pytanie nie w tym wątku gdzie powinnam .
Otóż zafascynowały mnie torty a wręcz dzieła waszych rączek .
icon_eek.gif
Zbliżają się święta i rodzinne uroczystości dlatego chciałabym przygotować się do
zrobienia takich wyczynów jakie tu zobaczyłam , a więc chodzi mi o poradę czy jest coś wart taki zestaw jaki znalazłam na All. ma ktoś taki ? czy dobrze się wykrawa tymi foremkami ?
http://allegro.pl/zestaw-do-dekoracji-wykr...2793550390.html

Serdecznie pozdrawiam wszystkie tortomaniaczki
bussi.gif
- Aga

terjon

Member
Lip 22, 2007
767
0
0
SAga @ 22 Nov 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1371930Witam
wink.gif
Jestem nowym użytkownikiem forum (chciałam się przywitać we właściwym miejscu ale nie mogę go w tej chwili znaleźć )dlatego proszę
o wyrozumiałość jeśli zadam pytanie nie w tym wątku gdzie powinnam .
Otóż zafascynowały mnie torty a wręcz dzieła waszych rączek .
icon_eek.gif
Zbliżają się święta i rodzinne uroczystości dlatego chciałabym przygotować się do
zrobienia takich wyczynów jakie tu zobaczyłam , a więc chodzi mi o poradę czy jest coś wart taki zestaw jaki znalazłam na All. ma ktoś taki ? czy dobrze się wykrawa tymi foremkami ?
http://allegro.pl/zestaw-do-dekoracji-wykr...2793550390.html

Serdecznie pozdrawiam wszystkie tortomaniaczki
bussi.gif
- Aga
Witaj Saga!
wink.gif
Mam taki zestaw do którego wstawiłas linka na allegro od kilku lat i dzisiaj używam z niego tylko gąbki.W międzyczasie potaniały wykrawaczki z tłoczkiem i takie wolę używać.
Mam takie i takie i inne.Róże zawsze robie z kółek a takich nie brakuje w domu.Natomiast bardzo polecam zestaw do modelowania.Taki na przykład.Tak na prawdę sama musisz rozważyć czy wystarczy Ci taki podstawowy zestaw do którego wkleiłas linka.Pozdawiam

SAga

Member
Lis 19, 2012
19
0
0
terjon dziękuję za szybką odpowiedź .... rozważam różne opcje i przeglądam na razie oferty dlatego przed zakupem chciałam się Was "mądre głowy" wcześniej poradzić .
Myślałam , że nabywając ten zestaw upiekę 2 pieczenie na jednym ogniu ....ale pewnie się tak na skróty nie da i skoro nie polecasz zastanowię się nad zakupem pojedyńczych wykrawaczek .
icon_wink.gif

lambethka

Member
Lut 22, 2011
5,138
0
0
SAga witaj,
ja akurat ten zestaw wiltona posiadam i jak przejzysz ten watek od poczatku, zobaczysz ze wlasnie z jego pomoca tworze np. wszelkie kwiaty. Ten zestaw daje mega duzo mozliwosci - wszystko zalezy od Twojej wyobrazni i jej elastycznosci bo ksztalt masy wyciety dana wykrawaczka mozna lekko zmodyfikowac i uzyskac zupelnie inny efekt. Ja ten zestaw polecam. W skladzie jest tez ksiazka ale zdjecia kwiatow w niej nie powalaja. Jednak jak pocwiczysz to mozesz osiagnac zupelnie wyzsza jakosc.
Wykrawaczki z tloczkiem tez posiadam ale nieukrywam, ze sa one tylko dodatkiem do zestawu Wiltona.
Jak widzisz ile ludzi tyle opinii, wiec sama musisz sobie odpowiedziec na pytanie co tak naprawde jest Ci potrzebne i jakie zamierzasz uzyskiwac efekty przy pracy z narzedziami. Narzedzia do modelowania to podstawa - kulka, cienkie koncowki itd. Co do gabki z zestawu wiltona to ja jej nie lubie. Jest za miekka wiec kupilam inna - bialo-niebieska http://www.tortownia.pl/src/art/duze/pme_gabki.jpg sprawdza sie swietnie. Jest tez wytrzymala. Codziennie przy jej pomocy robie ozdoby i dalej trzyma forme
icon_biggrin.gif

A co do watku powitalnego to mamy go tu: https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=2...&start=3800
nie przejmuj sie - za kilka dni zalapiesz co gdzie i jak sie dzieje na forum
icon_biggrin.gif

Jesli moge tylko zasugerowac to pytania dotyczace mas, obkladania tortu czy roznych technik warto zadawac w watku https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=3...&start=5760 masa cukrowa do dekoracji tortow i nie tylko. Przede wszystkim tam zaglada wiecej tortomaniaczek, ktore w razie Twoich pytan beda mogly szybciej zareagowac i odpowiedziec. A w tym watku zamieszczamy raczej tutoriale ozdob - zeby nie trzeba bylo sie ''przewalac'' przez ponad 200 stron innych watkow o tortach
icon_biggrin.gif

Tak wiec witaj jeszcze raz i powodzenia w tortowaniu
icon_biggrin.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

SAga

Member
Lis 19, 2012
19
0
0
lambethko serdecznie dziękuje za tak wyczerpującą odpowiedź . Chcę zakupić narzędzia które będą mi dobrze i długo służyły .....nie ukrywam , że bardzo ten zestaw mi się spodobał .
Przeglądając wątki tortowe zauważyłam , że właśnie któraś forumowiczka posługuje się taka foremką jak z tego zestawu ... (pewnie to było w Twoim poście
icon_razz.gif
)
Cieszę się , że znalazłam tak fajne forum i dziękuje za wskazanie właściwego miejsca na powitanie i zadawanie pytań ....... zapewne będzie ich wiele . Będę się dopiero uczyć od Was ...

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy